spotify

Annonse


Voldsom vekst i lovlig nedlasting

Lovlig nedlasting og streaming av musikk er i ferd med å få musikkbransjen på fote igjen.

40 prosents økning

Det viser ferske tall fra den internasjonale bransjeorganisasjonen IFPI.

I følge disse tallene økte salget av digital musikk med 40 prosent i hel 17 markeder, blant annet i Argentina, Australia, Østerrike, Danmark, Finland, Singapore, Sverige og Storbritannia.

Annonse


Dette på tross av at markedet for salg av musikk generelt gikk ned sju prosent på verdensbasis i 2009.

– Bedre lover årsak

– Dette er selvsagt skuffende, men midt i nedgangen er det noen svært positive elementer, heter det i pressemeldingen fra IFPI.

Organisasjonen mener årsaken til disse positive trendene er bedre lovgivning. Sør Korea var først ute blant verdens land med en såkalt «three strikes»-lov som kaster fildelerne ut av nettet dersom de ikke gir seg etter tre advarsler.

Dårlig håndheving

Tilsvarende lover er nå vedtatt i Frankrike og Storbritannia. I det siste landet fikk men imidlertid ikke igjennom muligheten til å stenge nettet for fildelere. Og dette har heller ikke skjedd i praksis verken i Sør-Korea eller Frankrike så langt, selv om loven åpner for det.

Overraskende er Mexico ett av landene som viser størst vekst i lovlig salg av musikk. Dette landet tar knapt fildeling alvorlig, og verken politi eller lokal musikkbransjen har spesielt gode muligheter for å ta fildelerne.

Gode alternativer

Med andre ord kan det se ut som om alternativer til til den ulovlige nedlastingen – slik som Spotify og iTunes – er like viktig faktor som strengere lover. Dette påpeker også IFPI i sin rapport.

På den annen side viser land som Spania og Canada nedgang. Noe IFPI forklarer med at disse landene har svak lovgivning når det gjelder ulovlig nedlasting.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse