Hopp til navigasjon Hopp til innhold
spotify (Ill.: Spotify)

Voldsom vekst i lovlig nedlasting

Ikke så galt for platebransjen likevel?

Lovlig nedlasting og streaming av musikk er i ferd med å få musikkbransjen på fote igjen.

40 prosents økning

Det viser ferske tall fra den internasjonale bransjeorganisasjonen IFPI.

I følge disse tallene økte salget av digital musikk med 40 prosent i hel 17 markeder, blant annet i Argentina, Australia, Østerrike, Danmark, Finland, Singapore, Sverige og Storbritannia.

Dette på tross av at markedet for salg av musikk generelt gikk ned sju prosent på verdensbasis i 2009.

– Bedre lover årsak

– Dette er selvsagt skuffende, men midt i nedgangen er det noen svært positive elementer, heter det i pressemeldingen fra IFPI.

Organisasjonen mener årsaken til disse positive trendene er bedre lovgivning. Sør Korea var først ute blant verdens land med en såkalt «three strikes»-lov som kaster fildelerne ut av nettet dersom de ikke gir seg etter tre advarsler.

Dårlig håndheving

Tilsvarende lover er nå vedtatt i Frankrike og Storbritannia. I det siste landet fikk men imidlertid ikke igjennom muligheten til å stenge nettet for fildelere. Og dette har heller ikke skjedd i praksis verken i Sør-Korea eller Frankrike så langt, selv om loven åpner for det.

Overraskende er Mexico ett av landene som viser størst vekst i lovlig salg av musikk. Dette landet tar knapt fildeling alvorlig, og verken politi eller lokal musikkbransjen har spesielt gode muligheter for å ta fildelerne.

Gode alternativer

Med andre ord kan det se ut som om alternativer til til den ulovlige nedlastingen – slik som Spotify og iTunes – er like viktig faktor som strengere lover. Dette påpeker også IFPI i sin rapport.

På den annen side viser land som Spania og Canada nedgang. Noe IFPI forklarer med at disse landene har svak lovgivning når det gjelder ulovlig nedlasting.

Stikkord: fildeling, musikk