avatar

Annonse


Gjennombrudd for HD-nedlasting

I dag slippes storfilmen «Avatar» på Blu-ray og DVD i Norge.

Kjappe rekorder
Filmen har allerede satt en rekke rekorder. Den er tidenes mest innbringende på kino, foran både «Titanic» og «Ringenes herre» (se den komplette listen HER).

Forrige uke ble den sluppet på Blu-ray og DVD i USA. Da satte den raskt rekord for film i HD-kvalitet, med god margin til den forrige salgsvinneren «Dark Knight».

Topper nedlastingsliste
Nå er filmen i ferd med å sette en annen og kanskje mer tvilsom rekord: Bare en uke etter at filmen ble sluppet på Blu-ray i USA topper den nå nedlastingsstatistikkene.

Annonse


I følge torrentfreak.com. De første fire dagene filmen var i salg ble den lastet ned av 200 000 i full Blu-ray-kvalitet.

Mer populær enn DiVX
En piratkopiert Blu-ray-plate ligger som oftest på rundt 7-8 GB. Den utgaven av «Avatar» som blir mest lastet ned akkurat nå er på hele 10.93 GB.

Det er verd å merke seg at HD-utgaven er langt mer populær hos fildelerne enn DiVX i standard oppløsning. På torrentsøkemotoren Torrentfreak.com er det i skrivende stund 65 000 som seeder Avatar i HD-kvalitet (Matroska/mkv), mens «bare» 8000 seeder standard-utgaven.

Brutte håp
Den første HD-filmen som i noen grad ble lastet ned var «Ice Age 2» i 2007. Dette skjedde like etter at kopisperren på Blu-ray var blitt brutt.

Filmen nådde likevel et begrenset publikum med sine voksne filstørrelse på 22GB. Dette var før mer effektive komprimeringsstystemer som Matroska kom på banen.

Støttes av spillere
Dette formatet støttes ironisk nok nå av en rekke nyere Blu-ray-spillere, blant annet fra Samsung, LG og Oppo.

Fra før av støtter et flertall av DVD-spillerne på markedet DiVX (uten HD), som er det foretrukne formatet for piratversjoner av DVD-plater og TV-serier.

Får elektronikkbransjen mot seg
Det er knapt noen som bruker disse formatene til å vise familievideoer. Dermed har den paradoksale situasjonen oppstått at elektronikkbransjen så å si viser fingeren til filmbransjen, som jo vil stoppe piratkopiering og nedlasting med alle midler.

Filmbransjen var i sin tid skråsikre på at kopisikringen på Blu-ray var vanntett. På IFA-messen i Berlin i 2005 overvar ITavisen en pressekonferanse der teknologisjefen Andrew G. Setos i filmselskapet 21st Century Fox uttalte følgende:

– Siste sjanse
– Klarer vi det ikke denne gangen, klarer vi det aldri. Dette er siste sjanse for oss. Dere så jo hvordan det gikk forrige gang, med DVD og CSS.

I dag er det noe mer kronglete og tidkrevende å rippe en Blu-ray enn en DVD, men noe stort problem er det ikke. De aller fleste populære Blu-ray-titler er nå ulovlig og gratis tilgjengelige på nettet – på lik linje med DVD-utgavene.

Denne situasjonen er trolig en medvirkende årsak til at Blu-ray.-utgaven i Norge i enkelte butikker er prissatt så lavt som 99 kroner. Og da følger det med DVD på kjøpet, slik at man enkelt kan legge filmen inn på en bærbar mediespiller.