James Camerons Avatar ble mye piratkopiert, men tjente også svært godt. Nesten 3 milliarder dollar har gigant-prosjektet så langt tjent.

Annonse


«Avatar» setter Blu-ray-rekord

Blu-ray-utgaven av James Camerons science fiction-epos «Avatar» solgtte hele 1,5 millioner eksemplarer da den kom i butikkene i går.

Overrasker ekspertene
Det er betydelig bedre enn salget av Batman-filmen «The Dark Knight», som hadde den forrige Blu-ray-rekorden på 600 000 solgte første dag den var ute ved juletider 2008.

Det enorme salget overrasker markedsanalytikere som har underholdningsindustrien som spesialfelt. For det første har «Avatar» harr en langvarig suksess i 3D kinoversjon. Og for det andre har det eksistert ulovlige utgaver på nettet lenge (men ikke i HD-kvalitet før nå).

3D først til høsten
Filmselskapet Fox har bebudet en 3D-utgave til høsten – komplett med ekstramateriale. dagens utgave er bare i standard 2D, og uten bonusfilmer, intervjuer eller lignende.

Annonse


Årsaken til at 3D-utgaven blir utsatt er at det finnes ytterst få 3D-kompaible Blu-ray-spillere og TV-apparater der ute nå. Men nærmere jul venter bransjen at alle nye Blu-ray-spillere og et stort antall flatskjermer vil være 3D-kompatible.

Det er fullt mulig å få 3D på «gamlemåten» med dagens skjermer i spillere. Men det nye systemet er langt bedre, og krever ny teknologi både i spillere, TV-er og i brillene.

Tregere for DVD
DVD-utgaven fløy derimot ikke ut av hyllene med samme fart. Mens 60 prosent av alle Avatar-kopier i butikkene ble solgt i går, forsvant bare 50 prosent av alle DVD-utgavene fra lagrene.

Det er likevel DVD som har solgt mest totalt. Av de rundt fire millioner esker med disker i som ble solgt etter lanseringen i USA i går, var 2,5 millioner DVD.

Billig i Norge
Dette kan bety at sulten etter bra lyd og bilde på hjemmeplan er sterkere enn behovet for 3D.

«Avatar» kommer på Blu-ray i Norge onsdag til uka. Prisen ser ut til å bli hyggelig – enkelte nettbutikker annonserer dobbelt-utgaven med både DVD og Blu-ray til 99 kroner.

Kilde:
Yahoo News/Reuters

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse