CIMG0509

Annonse


Dypdykk i iPad

ITavisen.no har endelig fått en iPad i fanget. Hvordan oppleves den?

For lengst i Norge

Apples tablet ble lansert 3. april, men noen norsk lansering er enda ikke spikret. Dette har som vanlig ikke satt en demper på kjøpelysten når et Apple-produkt lanseres. Den for lengst dukket opp på Finn.no, eBay og i nettbutikken til Idar Vollviks mobiloperatør Ludo.

Vi har som en av de første publikasjonene i Norge fått testet Apples forgjettede iPad (med video).

Slik er den

iPaden blir levert som alle andre Apple-produkter: liten eske med lite oppi. Kun lader, «manual» (et lite kort som illustrerer de fysiske knappene) og selve iPaden finnes er å finne. Det første som møter deg når du åpner esken er iPaden med sin store skjerm man får veldig lyst å ta på. Og tro oss, å ta på denne skjermen er deilig.

Annonse


CIMG0507

Multitouchen er veldig kjapp, presis og selvsagt fullstendig uten etterslep. Den starter apps kjappere enn en iPhone 3GS, men ikke mye. 3GS er uansett en kjapp Apple-telefon, så det er definitivt ikke noe å klage på.

Det skulle dog bare mangle at den er kjapp når det ikke finnes noen form for multitasking. Selv er jeg glad for å slippe å drepe prosesser for å frigjøre minne, men jeg er enig i at det burde vært multitasking-støtte for apps som virkelig har nytte av dette. Blant annet musikkaps som Spotify.

Den eneste måten å få meldinger fra apps som ikke kjører er push, akkurat som på iPhone. App Store tar i fin grad i bruk den store iPad-skjermen, men vi savner muligheten til å se gratis-apps kategorisert (naturlig nok når vi ikke kan betale for noe). Det eneste vi fant var «Top free iPad apps».

Vi tror dog dette endrer seg i iPhone OS 4.0 med multitasking for visse apps. Vi får se hva apple avslører i morgen.

Mangler Flash og multitasking, men hva så?

Når vi har nevnt multitasking må vi også nevne Flash. Som alle vet er det ingen Flash-støtte i iPhone OS (iPad bruker iPhone OS 3.2). Vi kan etter denne forhåndstesten ikke si vi savner det i særlig stor grad. De største nettstedene har alternativ-versjoner for iPhone-brukere som viser reklame-gif istedet for Flash og iPad-optimaliserte nettsider med HTML5-video tipper vi kommer for fullt nå. Men klart, det er kjipt å ikke kunne se video på Dagbladet og VG.

CIMG0505

Vi merker oss også at Apple nå for alvor dytter frem HTML5 som standard for multiemediainnhold. Vi synes det hadde vært fint om alle kunne vært enige om å bruke en felles standard som dette (og ikke en lukket løsnsing som Adobe Flash), men det vil ta mange år før de er ferdige å krangle. HTML5 og Flash er i hovedsak viktig for video. Heldigvis støtter iPad YouTube. Og ærlig talt, har man ikke klippet sitt på YouTube ødelegger man bare for seg selv uansett. Da er det fint som iPad-eier å kunne vite at de fleste har videoene sine på YouTube. Med andre ord sjeldent et reelt problem.

Vi tviler på at iPaden hadde levd i 10 timer (og noen ganger mer) om Flash og full multitasking hadde værtg støttet. Ikke bare lover Apple 10 timer, men flere tester viser at man faktisk får enda litt mer enn dette. Dette grunnet to store batterier, A4-chippen og et OS som er optimalisert for begge.

Slik er den

ITavisen har kunne i dag rapportere om at flere iPad-kunder har problemer med å koble seg til WiFi-nett. Selv merket vi ingen problemer med dette på jobbens sikrede nettverk, heldigvis, for det er en deilig dings å surfe på når man har kjapt nett.

Oppdatert: Slik løser du WiFi-problemet.

Apple hater med rette netbooks. De er ikke noe å surfe på i forhold til en iPad. Netbooks kommer med små tastaturer og dårlige trackspads. iPaden er milevis foran. Den store skjermen er lyssterk og detaljerik. Den er en drøm å surfe på. Er du som meg og surfer og leser epost i sofaen med en iPhone har vi ingen problemer med å anbefale en iPad. Det er ufattelig kjipt å måtte gå tilbake til denne lille iPhone-skjermen etter 15 minutter med Apples tablet.

iPaden veier litt. Faktisk så mye at den er best å bruke med to hender over lengre tid. Det ble fort ubehagelig å holde med venstre hånd og skrive med høyre. Jeg merker at jeg selv bruker den vannrett. Dette viser nettsider og apps på best mulig måte samtidig som man får det store tastaturet.

Programvaretastaturet er deilig å bruke. Vi har definitivt ingen problemer med å skrive på lengre setninger på dette. Når vi mener lengre mener vi lengre Facebook og Twitter-oppdateringer eller chatting. Skal du skrive en bok anbefales nok tastaturet som fåes som ekstrautstyr. Ikke fordi programvaretastaturet er dårlig, men fordi vinkelen kan bli kronglete over lengre tid om man bruker iPad som arbeidskamerat.

CIMG0512

Slik laster du ned apps

Før det i det hele tatt er noe poeng å ta på iPaden er det en fordel å opprette en amerikansk iTunes-konto. Dette for å kunne laste ned apps.

Jeg har hverken gavekort eller amerikansk kredittkort så det blir dessverre kun mulig å teste gratis-apps. Det man må gjøre er å opprette en ny epost-adresse, bruk gjerne Gmail.

Start iTunes i Windows eller MacOS. Gå til iTunes-innstillingene og velg engelsk (amerikansk) språkoppsett. Helt nede til høyre i iTunes-vinduet finner ser du trolig et norsk flagg. Trykk på det og skift til amerikansk.

Velg så en gratis-app og kjøp den. Du får da beskjed om å logge inn. Istedenfor å logge inn velger du å lage ny konto med din nye epostadresse og velger betalingsmåte «none», om du da ikke har et amerikansk kredittkort eller et gavekort. Gjør ferdig registreringssprosessen på maskinen din. Besøk så «settings» på iPaden, trykk «store» og logg inn på din nye amerikanske iTunes-konto.

Disse appene må prøves

Det er ikke så veldig mange spennende gratis-apps til iPad. enda HD-versjonene av iPhone-apps koster alltid penger og det er foreløpig få gratis spill.

Det er noen likevel noen must-have-apps. Apple iBooks kommer ikke forhåndsinstallert, denne må prøves. Liker du å lese aviser vil du elske Wall Street Journal. Appen deres er svært stilren og det er faktisk som å lese en alltid-oppdatert avis. Vi registrerte en konto for gratis-prøvetid.

Du som er glad i å lese kan være veldig glad for at Apple har implementert en fysisk skjermlåsknapp som gjør at innholdet ikke snur i utide. For eksempel ligger og leser i senga.

Vi ser hvor stort TV-titting kommer til å bli på iPad. ABCs iPad-app er kjapp, har mye bilder og en herlig oppløsning. Dessverre fikk vi ikke testet video da det krever amerikansk IP. YouTube-appen fikk vi testet og det er ingenting å utsette på denne. HD video lastes på et blunk som du kan se i klippet under og man kan se video mens man blar i annet YouTube-innhold.

Det er ikke bare fordi jeg trolig har drukket for mye kaffe at det går unna i klippet under. Det er også det at det er så gøy, naturlig og enkelt. Det er trist å måtte ta farvel med iPad. Den har gitt mersmak.

Vi beklager dårlig kvalitet på streamingen under. Last heller ned klippet. Filen er i flv-format og kan spilles av med blant annet Media Player Classic som er helt gratis.

CIMG0510

Selv en 2-åring klarer å bruke iPad:

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse