X10-14

Dette er Sony Ericssons flaggskip

Av alle Android-telefoner som er blitt annonsert den siste tiden er det nok Sony Ericssons Xperia X10 vi har måttet vente lengst på. En eller annen gang i fjor høst begynte de første ryktene å dukke opp, vi fikk anledning til å teste mobilen for første gang i november, og etter en lang rekke utsettelser er den først nå klar for butikkene. Er det for sent?

Ikke egentlig, det er fremdeles en meget kraftig og godt spesifisert mobil. Fremdeles mer enn kapabel til å konkurrere med de fleste på markedet. Den tiltrekker seg fortsatt oppmerksomhet takket være den store og klare skjermen, og har fortsatt det beste kameraet av alle Android-telefoner som er tilgjengelige per i dag.

Kraftpakke
X10 kjører tross alt på en 1 GHz prosessor, og selv om det begynner å bli noen måneder siden Nexus One introduserte Snapdragon-brikken til Android-verdenen, er slike telefoner forsatt ikke så veldig utbredt. Og ingen kan skilte med en 4 tommers skjerm i Android-verdenen så langt. Ikke i Norge, i alle fall.

Så det er en mektig telefon. Og den får umiddelbar oppmerksomhet. Den er svær, og skjermen dominerer. Det at telefonens menyer bruker blåfargen i så stor grad bidrar også til at man legger merke til det visuelle. Telefonens størrelse vil helt klart være til ulempe for noen, dette er ingen diskret minimobil, men kjøper du den, vet du jo hva du går til. Da vil du ha en svær mobil.

Kun vanlige Google Maps her hjemme, foreløpig.

X10 finnes i to varianter, sort og hvit, og vårt testeksemplar er av den svarte typen. Den er elegant, pent designet, med tre smale knapper nedenfor skjermen og ellers ganske lite man kan trykke på. De tre knappene åpner ekstramenyer, tar oss tilbake til hovedskjermen og tilbake i menyene. Ellers finnes det også volumknapper på siden, en knapp for kamerautløser, og av/på-knapp på oversiden. Der finnes også 3.5 mm-utgang for hodetelefoner samt USB-plugg under en klaff.

Mobilen har bitte litt plastpreg, batterilokket er ikke verdens mest solide og det er noe knirking å spore, men ingenting som ødelegger dramatisk for helhetsinntrykket. Det er vel mest det at vi ble bortskjemt av HTC Legends unibody-design. Vi synes totalt sett at X10 fremstår som en meget stilig mobil utseendemessig, den blir lagt merke til og tar seg bra ut i de fleste anledninger.

Så, nok om utseendet, over til programvaren.

Utdatert?
Et av de mest kontroversielle momentene med Xperia X10 er at den bruker 1.6-versjonen av Android. Operativsystemet er siden blitt oppgradert to ganger, og den nyeste utgaven heter 2.1. Det er et problem. Android 2.x introduserte en del funksjoner som er genuint nyttige, den har en bedre nettleser, og det kommer stadig flere programmer på Android Market som krever nyere versjon av OSet enn 1.6. Disse får du riktignok ikke sett om du bruker eldre versjon, så du vet ikke helt hva du går glipp av, men de er der.

Den store brukermassen vil kanskje ikke legge merke til hvilken versjon av OSet som kjøres. De grunnleggende Android-funksjonene er jo der uansett. Men det er litt bittert å vite at den rykende ferske mobilen med den fete skjermen ikke bruker den mest moderne utgaven av operativsystemet. Vi som følger med på teknologiutviklingen vet jo hvilke funksjoner vi går glipp av, og når vi allerede har testet mobiler med Android 2.1 (den nevnte HTC Legend, for eksempel), blir vi plaget av dette.

Joda, Sony Ericsson sier at det kommer en oppdatering. Men ingen vet når. Det kan ta sin tid. Kanskje måneder. Inntil videre må vi nøye oss med 1.6, og det er som sagt litt bittert.

Sosialt
X10 kjører i utgangspunktet en ganske grunnleggende versjon av Android, uten dramatiske forandringer. Bortsett fra mye omtalte Timescape, selvfølgelig, men det kommer vi snart tilbake til. Om vi ikke bruker Timescape som hovedskjerm, er det meget tradisjonell Android vi ser – tre hovedskjermer der du kan legge inn snarveier, widgets, applikasjoner og andre elementer. Du drar opp hovedmenyen med alle de installerte applikasjonene nedenfra, og menyen med varslinger ovenfra. Ved å trykke på den separate menyknappen åpnes den lille, kontekstsensitive menyen nederst på skjermen, der du kan utføre funksjoner som er relevante til det gitte programmet. Alt dette er velkjent for Android-brukere, og Sony Ericsson har ikke gjort noen dramatiske forandringer med grensesnittet.

X10-10

Det viktigste med X10 på programvaresiden, det som skal gjøre telefonen unikt, er Timescape og Mediascape-applikasjonene. Timescape er kanskje det mest essensielle, og innebærer kort fortalt at informasjon fra sosiale nettverk som Facebook og Twitter samles på ett sted, sammen med øvrige data – telefonsamtaler, meldinger, bilder du har tatt, musikk du har spilt, e-post du har fått. Dette gjøres gjennom et elegant grensesnitt basert på søyler med kort. Hvert kort er et element – det kan være en SMS-melding eller en Facebook-oppdatering. Trykker du på kortet, får du sett det gjeldende elementet, og trykker du på «uendelighet»-ikonet, går du videre til all kommunikasjon med denne personen. Du kan da bla deg gjennom samtaleloggen med vedkommende, meldinger, bilder av personen (bilder kan nemlig tagges med navn), og annen informasjon.

Oppdateringer
Timescape kan brukes på to måter. Du kan sette det opp som hovedskjermen til din telefon. Da mates inn informasjon så ofte du vil, og du får umiddelbar tilgang til alle disse oppdateringene, alle kontaktene og annen informasjon som finnes i Timescape. Du mister da imidlertid muligheten til å legge inn andre typer snarveier eller widgets. Dessuten synes vi hele Timescape blir for treg på denne måten. Du kan alternativt bruke det som en separat applikasjon, du har da vanlige Android-hovedskjermer, og Timescape skrus på som et hvilket som helst annet program. Du kan fremdeles sette det opp til å mate inn informasjon i bakgrunnen – men vi fraråder å la den gjøre det for ofte, ellers dør batteriet ganske kjapt.

Timescape er artig, men når alt kommer til alt synes vi ikke det er like funksjonelt hver gang. Har du mange Twitter- og Facebook-kontakter blir det fort lite oversiktlig. Hele programmet er også ganske tregt mens informasjon lastes inn, noe som ofte kan ta en stund. Når det først er oppdatert, er det imidlertid raskt i responsen. Vi synes ofte at resultatet ikke er verdt strevet, og foretrekker egentlig å bruke egne Facebook- og Twitter-klienter for å sjekke hva vennene våre driver med.

Mangler
X10 skal også integrere Facebook-informasjon med din kontaktliste, men funksjonaliteten er veldig begrenset i forhold til hovedkonkurrenten, HTCs Sense-skall. Sense kobler telefonboken og Facebook ganske så automatisk, og de vennene som ikke blir koblet sammen av programvaren er uansett raske å finne frem til. Sense mater også inn profilbilder, bursdager, oppdaterer dette kontinuerlig, og integrerer Facebook langt bedre i ditt daglige telefonliv. X10 henter ikke inn bilder eller noe annen informasjon, og du må koble sammen kontakter og Facebook-profiler for hånd. Det eneste du får ut av det er at statusoppdateringer blir lagt inn i kontaktinformasjon. Ingenting annet. Det er skuffende. Det minste vi hadde ønsket oss er at profilbildene ble hentet inn automatisk for å gjøre opplevelsen mer fargerik og personlig.

Til tross for at Timescape integrerer e-post, er det ikke støtte for Exchange-kontoer i programmet. For å få tilgang til jobb-e-posten må du bruke et helt separat program som heter Moxier. Det fungerer forsåvidt helt fint, men det er skuffende at Exchange-støtten ikke er integrert i programvaren bedre enn som så.

Vi har også opplevd noen bugs i Timescape. Blant annet skal programmet vise en oversikt over de siste samtalene, men hos oss hadde den tendenser til å gå glipp av flere samtaler vi hadde gjort. Dessuten fikk vi av og til feilmelding ved synkronisering av informasjon.

Film og musikk
Mediascape er det andre store punktet. Dette er også en egen applikasjon, og denne brukes til mediehåndtering. Den gir oss en fin oversikt over bilder, video og musikk. Vi får for eksempel opp en skjerm der de siste bildene vi tok, de siste vi så på og våre favorittbilder vises. Derfra kan du også klikke deg videre til alle albumene du har på telefonen. Nederste delen av skjermen brukes til å vise bilder fra onlinetjenester du er knyttet til, nærmere bestemt Facebook og Googles Picasa. Mediascape har tilsvarende skjermer for videoavspilling og musikk. Du knyttes også opp mot musikktjenester som Sony Ericssons egne PlayNow, der du kan kjøpe nye spor.

Musikkavspilleren er telefonens sterke side, da den er en betydelig forbedring over vanlig Android. Med covervisning, elegante kontroller, fin navigasjon og gode innstillingsmuligheter snakker vi her om et meget kompetent verktøy for å organisere musikksamlingen du har på telefonen.

Mens vi er inne på medier – kameraet er, som nevnt, telefonens største pluss. I alle fall i forhold til andre Android-telefoner. Det tar bilder i åtte megapiksler, og kvaliteten, spesielt utendørs, er veldig fin. X10 bruker skjermen i landskapsmodus mens du tar bildene, og det er en rask og behagelig opplevelse. Bildene blir fine, skarpe og fargerike, og helt klart bedre enn noen andre mobiler med Googles operativsystem klarer per i dag. Ytelsen i mørket er litt svakere, og det er dumt at du må gå inn i en egen meny for å skru på eller av fotolyset. Men ellers er vi fornøyd. Kameraet har også en del unike funksjoner, som smil- og ansiktsgjenkjenning. Dette er teknologier som ikke alltid fungerer som planlagt, men når de funker, er det er fornøyelse å oppleve. Vi tar det som et hyggelig bonus. Og forresten – kvaliteten på videoopptakene er også god. Ikke noe dramatisk her, ingen filming i 720p, men alt i alt, ikke verst i det hele tatt. Er du ute etter en Android-telefon med bra kamera, er X10 førstevalget.

Den store og fine skjermen egner seg også ypperlig til å vise bildene du har tatt. Riktignok er det ikke AMOLED-teknologi her, så det finnes mobiler der ute med bedre fargegjengivelse, men X10s skjerm er uansett imponerende hva kvaliteten angår.

Unøyaktig
Den er imidlertid verre i bruk. Vi vet ikke om det er noe feil med vårt testeksemplar, eller om det gjelder X10 generelt. Vi har lest så mye forskjellig rundt omkring på diskusjonsfora og i andre anmeldelser. Faktum er at vår X10 er ekstremt plaget av det beryktede tastaturproblemet, der visse bokstaver, spesielt A, ikke registreres hver gang. Selv om telefonen helt klart merker at vi har trykket på bokstaven, dukker den ofte ikke opp i meldinger. Vi behøver vel ikke å nevne at dette er ekstremt irriterende. Det å taste inn tekst er jo helt essensielt. Vi tror det er noe med programvaren – når vi bytter til landskapsmodus (forøvrig veldig komfortabelt å bruke) skjer det samme problemet, selv om bokstaven A er et annet sted på skjermen. Dessuten ble problemet mindre etter at vi oppdaterte firmwaren til nyeste versjon.

Det virtuelle tastaturet ellers er ikke verdens beste, siden tastene er veldig små i portrettmodus. Bytter vi over til landskap blir imidlertid opplevelsen mye bedre, da den store skjermen utnyttes på en flott måte. Et stort pluss, imidlertid, for at de norske bokstavene har egne taster.

Vi merker også at skjermen føles overfølsom til tider. Vi opplevde ofte at den reagerte for ivrig på våre trykk, da vi kun ville skrolle opp eller ned ble diverse lenker aktivert. Sånt skjer for eksempel ikke med HTC-telefoner.

Den generelle hastigheten på menysystemene er god. 1 GHz-prosessoren sørger for at det meste går raskt unna, men ikke alt. Som sagt – Timescape kan være tregt da det synkroniseres. Det finnes også andre menyelementer som lugger litt. Vi blir litt bekymret – HTC Legend, med svakere maskinvare, fremstår som raskere i responsen. Vi håper imidlertid at mye av dette kan fikses med programvareoppdateringer.

En ting som vi vet ikke blir fikset, er multitouch. Dette støttes hverken i programvare eller i maskinvare, og det er synd. Ingen zooming med fingrene, noensinne.

Veldig kortvarig
Det som ødela kanskje aller mest for oss er batteriet. Levetiden på det er ofte helt håpløst. Vi har opplevd å måtte lade batteriet opptil tre ganger om dagen på det verste! Noen ganger gikk vi tomme for strøm innen klokka 15 på en helt vanlig arbeidsdag, uten å ha snakket nevneverdig mye i telefonen. Andre dager holder strømmen til godt utpå kvelden, men du lade om natten uansett. Vi vet igjen ikke om det er noe feil med vår telefon, eller om det skal være sånn. Alt vi vet at vårt daglige bruk ikke er overdrevet, og tilsvarer et ganske vanlig mønster. Likevel sliter vi veldig med batteriet.

Vi tror, og håper, at mange av problemene med X10 vil bli fikset med programvareoppdateringer. Vi vil ha litt raskere respons, vi vil at tastaturet vil bli fikset, vi vil at de små feilene med Timescape blir ordnet. Da vil X10 fremstå som mye mer brukervennlig. Og vi vil at det hele skal oppdateres til Android 2.1 om ikke så fryktelig lenge.

Blandet opplevelse
Xperia X10 er uansett en god start for Sony Ericssons eksperiment med Android, vi har vært borti verre forsøk enn dette. Det er også lett den beste profftelefonen selskapet har laget på veldig lenge. Men konkurransen er veldig sterk, og det finnes alternativer som frister mer. HTC Desire, for eksempel, som er rett rundt hjørnet. Litt mindre skjerm, men AMOLED. Tilsvarende ytelse, og Sense-grensesnitt som faktisk gjør en bedre jobb med å integrere sosiale nettverk enn Timescape.

På den andre siden, ingen Android-telefoner er like gode på multimedia. X10 har det beste kameraet og mediegrensesnittet, og hvis dette er ting som betyr mye for deg, er det også telefonen du bør skaffe deg.

Som sagt. Vi håper på jevnlige oppdateringer, og er ganske sikre på at X10 vil bare bli mer komplett fremover. Men per i dag har den barnesykdommer, og vi er derfor litt strenge med den. Men Sony Ericsson er helt klart på rett spor her…