Kan du høre forksjell på Wimp og Spotify? Nesten ikke, mener et lyttepanel i Trondheim.

Annonse


Hvem låter best?

CD-låter best. Eller kanskje de (nesten) døde lydformatene DVD-Audio, SACD. Eller er det de nyere lydformatene på Blu-ray som tar kaka?

Gyldne ører
De «gyldne ører» har i hvert fall så langt vært enige om en ting: MP3 og andre datareduserte, digitale lydformater låter dårligere.

Men hva med streamet musikk gjennom Spotify og Wimp? De skulle jo i hvert fall i teorien låte enda dårligere enn MP3, AAC og annet på disk?

Ingen forskjell?
Så er ikke nødvendigvis tilfellet, skal vi tro en fersk lyttetest som nettstedet Rockheim.no har foretatt i samarbeid med hifi-butikken Soundgardens Trondheims-filial.

Annonse


Butikksjef Stig Aune satte seg ned sammen med to av byens andre lyttetrente herrer: DJ Marius Thorvaldsen fra utestedene Brukbar og Supa og konservator Ivar Håkon Eikje fra det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock, Rockheim.

Nesten dødt løp
De tre hørte både på Kari Bremnes, Jarle Bernhoft, Siri Gjære, Pony the Pirate, Montée, Donkeyboy, Jonas Fjeld og Röyksopp. Deltakerne gjennomførte en såkalt blindtest, der de aldri visst om versjonen de hørte stammet fra Spotify eller Wimp. Anlegget som ble brukt var satt sammen av noen av de ypperste komponentene som selges hos Soundgarden, så det burde ingen kunne klage på.

Resultatet ble kort fortalt dødt løp, muligens med et lite, men hyggelig overtak fra norske Wimps side framfor svensk/britiske Spotify.

– Helt opp mot CD-kvalitet
– Alt i alt er dette imponerende fra begge plattformene; det er nesten sånn at det blir aktuelt å bruke Wimp eller Spotify i lytterommene våre. Totalt er kvalitetsforskjellen på dem ørliten, men de skiller seg ved at Spotify er mer troverdig, mens Wimp gir litt mer «ompa-ompa». Men det viktigste av alt: Begge er fullgode til vanlig lytting, og jeg tror at for vanlige brukere på vanlige anlegg, så er lyden helt opp mot CD-kvalitet, konkluderer lyttepanlets leder Stig Aune.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse