Ved hjelp av bulgarsk programvare kunne hackerne skaffe seg et stort antall billetter for svartebørsssalg.

Annonse


Billettsvindel i stor stil

Fire amerikanere er tiltalt for å ha hacket seg inn i to billettselskaper og stjålet over en millioner billetter til musikk- og idrettsarrangementer.

Bulgarsk programvare

De fire skal ha brukt avansert programvare utviklet i Bulgaria for å komme seg ulovlig inn i Ticketmaster og Major League Baseball – to selskaper som er store på henholdsvis musikk/teater og sport (baseball).

Hackerne opprettet et eget billettselskap med det noe suspekte navnet «Wiseguy Tickets Inc.» («wiseguy» betyr «mafioso»).

Solgte videre

Gjennom dette selskapet solgte de billettene videre. Som oftest dreide det seg om svært attraktive billetter til arrangementer som allerede var utsolgt.

Annonse


I motsetning til andre billettsvindlere solgte Wiseguy ekte billetter som de faktisk hadde kjøpt.

Stor profitt

Men billettene ble solgt til overpris – ofte så mye som 1000 dollar (om lag 6000 kroner) for en billett som i utgangspunktet kostet under en tidel. I gjennomsnitt kunne hackerne putte 30 dollar (179 kroner) pr. billett de solgte i egen lomme. Til sammen skal de ha tjent 29 millioner dollar – om lag 173 millioner norske kroner.

Gjennom programvaren klarte hackerne å lure det såkalte CAPTCHA-systemet som skal sikre at det er virkelige mennesker og ikke maskiner som logger seg inn.

Lurte kvotesystemet

Både Ticketmaster og Major League Baseball tillater bare fire billetter pr. kjøper. Dette kom hackerne rundt ved å bruke en rekke ulike navn og kredittkortnumre – de fleste av dem stjålet.

Metoden var så effektiv at de blant annet klarte å sikre seg halvparten av de attraktive grasmatte-billettene til Bruce Springsteens konsert på Giants stadium i New York I 2008.

Ikke publikumsinteresse alene

Hackerne konsentrerte seg om store artister som Springsteen, Bon Jovi og Dave Matthews, samt større idrettsarrangementer som Sugar Bowl og CBS Champions League.

Man kan nå med stor sikkerhet si at det ikke er pågangen fra vanlige publikummere alene som fører til at billettene til slike arrangementer forsvinner bare minutter etter at salget er åpnet, men datamaskiner som kjøper på «autopilot».

Også i Norge?

Også i Norge opplever vi stadig at billettene til store arrangementer blir revet vekk på minutter – og deretter videresolgt i stor stil på svartebørsen. Men så langt er det ikke avdekket hacker-saker av den typen vi nå ser i USA her i landet.

Billett-svindelen ser imidlertid ut til å ha forgreninger til Europa, så det er ikke helt usannsynlig at problemet gjelder Norge også.

De fire hackerne risikerer nå opptil tjue år i fengsel hver. Tiltalene omfatter både kredittkortsvindel og uautorisert adgang til lukkede datasystemer.

Kilde:
Yahoo/AP

Annonse