Bilder som dette blir nå betydelig bedre når de tas fra video, lover forskerne ved Oxford-universitetet.

Annonse


Endelig bra bilder fra video

Prøver du å «fryse» et stillbilde fra en video ender det som oftest med skuffelse. Bildet blir gjerne uklart, uansett om kilden er et HD-opptak.

Begynte med medisin

Dette kan det nå bli slutt på, skal vi tro forskere ved det prestisjetunge Oxford-universitetet i Storbritannia.

Dette universitetet har et prosjekt kalt ISIS Innovation. Prosjektet sponses blant annen av det som tilsvarer den norske Foreningen for hjerte- og lungesyke, med tanke på å studere prosesser i hjertet på nært hold. Men dette er likevel forskning som kan få ringvirkninger langt ut over det medisinske området.

– Megapiksler ingen løsning

– Alle som har prøvd å ta et bilde eller en video fra noe som foregår i høy hastighet, slik som en fotballkamp eller et bilrace vet at det er vanskelig å få bildet skarpt. Dette gjelder selv når du bruker et bra speilreflekskamera. Og en haug med megapiksler gjør ikke noe fra eller til, sier dr. Peter Kohl, som leder prosjektet.

Annonse


Kohl og hans team har utviklet en teknologi som gjør at høyoppløste bilder kan tas samtidig med video – ved hjelp av en og samme brikke.

– Vil bli billig

For å oppnå noe tilsvarende i dag må du opp på kringkastingsnivå, med kostnader i hundretusenkronersklassen.

Kohl og hans forskerteam mener at deres teknologi vil kunne bli så billig at den om noen år kan være å finne i vanlige videokameraer til privat bruk.

«Skiftarbeid»

Teknikken virker slik at alle pikslene som fanges opp av brikken blir satt i 16 grupper. Hver av disse gruppene jobber så å si på skift, slik at informasjonen i bildet fanges både i videomodus og stillbildemodus.

Dermed kan et perfekt stillbilde trekkes ut av videostrømmen.

HD-bilder i rekke

Dr. Kohls kollega Gil Bub forklarer det slik:

– I vårt system har du to valg: Du kan enten se alle gruppene som ett bilde, eller du kan spille alle de 16 etter hverandre, slik at du får en film.

Kilde:
ISIS Innovation.