windowsphone7-2

Annonse


Alt om Windows Phone 7

windowsphone7Det har tatt sin tid, men endelig gjør Microsoft noe riktig innen mobilsegmentet. Windowsbaserte telefoner har fått dårligere og dårligere rykte på seg de siste årene, takket være et utrolig tungtvint grensesnitt som er blitt fullstendig forbikjørt av samtlige konkurrenter.

Nå er det imidlertid på tide å glemme alt man trodde om Windows Mobile, for Windows Phone 7 Series, som det nye OSet heter, er en fullstendig ny start.

Vi snakker et operativsystem som er blitt skrevet fullstendig fra grunnen av, der ingenting henger igjen fra gamle dager. Det ser utrolig moderne, lekkert og brukervennlig ut. Kort fortalt, vi er mektig imponert.

Helt ny opplevelse
Utseende- og navigasjonsmessig er Windows Phone 7 nesten revolusjonerende. Hele grensesnittet bygger på konseptet med store, firkantede flater som erstatter de tradisjonelle ikonene. Disse flatene fungerer som lenker til applikasjoner og kontakter, og brukeropplevelsen er slik at man velger mellom en rekke «hovedapplikasjoner», som tar oss til kontakter, bilder, spill, musikk/video, markedsplass og kontor.

Annonse


windowsphone7-1

windowsphone7-2

Inne i disse hovedapplikasjonene blar man seg horisontalt gjennom flere skjermer ved å dra til venstre og høyre. Dette ser ut til å være utrolig stilig animert, og hele opplevelsen sies å ligne en god del på hvordan det føles å bruke Zune HD.

Alltid på nett
Windows Phone 7 er selvsagt tett oppkoblet mot diverse sosiale nettverk, og data mates kontinuerlig inn i oversikten over kontakter eller separate flater på hovedskjermen. Du kan for eksempel plassere snarveier til dine favorittkontakter på denne startskjermen, og alt de gjør på nett havner automatisk på din informasjonsstrøm.

Omtrent alt av data på telefonen synkroniseres over lufta, fra valgfrie kilder, enten det er Exchange, Windows Live eller hva det måtte være.

Medieavspillingen håndteres av en av hovedapplikasjonene, som er i utgangspunktet lik Zune HD (hvis grensesnitt er tross alt inspirasjonen bak hele Windows Phone 7). Bortsett fra bilder, som har en egen applikasjon, og som legger opp til deling av bilder på nett, og lar deg se bilder dine venner har lagt ut. Det hele er visstnok tett oppkoblet mot nettskyen.

windowsphone7-3

windowsphone7-4

Spill og kontor
Noe av det mest interessante er integrasjonen med Xbox Live, noe spillinteresserte har ventet lenge på. Windows Phone 7 kobler seg opp mot din Xbox 360-konto, og det vil være mulig å få achievements for spill du spiller på telefonen.

Det er selvsagt plass til solid kontorstøtte. Nettleseren baserer seg på Internet Explorer, og vi får se hvor bra den funker, men Outlook-utgaven som finnes på Windows Phone 7 sies til å være virkelig strålende. Operativsystemet har også innebygde Office-programmer, alt koblet opp mot nettskyen, samt kart som leveres av Bing.

Forøvrig støtter programvaren multitouch i applikasjoner som nettleser, bilder og kart.

Strenge krav
Siden Windows Phone 7 er en ny start, vil ingen gamle applikasjoner som er utviklet for eldre versjoner av OSet fungere her. Sånn er det bare, og det er nok like greit. Dessuten er Microsoft veldig strenge når det gjelder maskinvare: Kun telefoner som fyller spesifikke krav vil kunne kjøre OSet, og da snakker vi nok av kraft under panseret, store, kapasitive skjermer med multitouch og egne start- og søkeknapper (koblet til Bing, så klart). Microsoft vil ikke tillate endringer som HTC Sense-grensesnitt, så alle Windows Phone 7-baserte mobiler vil ha identisk programvare.

windowsphone7-5

For å oppsummere altså: Windows Phone 7 har et dramatisk redesignet grensesnitt som representerer noe genuint nytt for første gang på mange år. Den er mer oppkoblet enn noe annet på markedet, og de strenge maskinvarekravene innebærer at alle får den optimale opplevelsen. Vi er veldig imponert, og ser frem til å få testet operativsystemet selv om ikke alt for lenge. Det eneste som er synd er at de første enhetene slippes først mot slutten av året, så vi må altså vente en stund på å faktisk bruke OSet på daglig basis. Det ser likevel ut til at ventetiden blir verdt det.

Her er den første offisielle videoen som viser Windows Phone 7 i aksjon:

Les mer om Windows Phone 7 på den offisielle siden.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse