Det er mye å tjene på en SSD-disk.

Annonse


Slik gjør du Macen superkjapp

Med en SSD-disk får du mye mer ytelse for under 2000 kroner.

Mye, mye kjappere

SSD-disker har ikke like mye diskplass som de gamle gode platediskene, men er til gjengjeld mye, mye kjappere. Mange anbefaler Intel x25-M andre generasjons SSD-disker på 80GB da disse gir god ytelse uten å ribbe lommeboka helt.

Disse går for rundt 1700 kroner i norske nettbutikker. Fordelen er utrolig kjapp oppstartstid av OS og programmer samt en langt mer stillegående maskin. Har du mange minnekort liggende er det faktisk mulig å konstruere sin egen SSD-disk. Les om dette hos DinSide.no.

Internt eller eksternt

Siden SSD-disker er på 2.5″ trenger man en 3.5″-adapter. Dette kan kjøpes i de fleste nettbutikker. Om man ikke er interessert i åpne Macen og installere en SSD-disk (som også trolig ødelegger for garantien) kan en SSD-disk også kobles til en USB eller Firewire-port.

Annonse


I Random Write 4k-testen klarer en Western Digital Velociraptor (som er regnet som en kjapp disk) 1.5MB i sekundet. En andre generasjons Intel x25-M 40MB i sekundet.

Firewire kjapt nok

Selv om du kun har en gammel Firewire (Firewire 400) klarer den 50MB i sekundet. Med andre ord burde ikke dette grensesnittet sette noen særlig stopper for ytelsen.

Firewire 800 har en maksytelse på 100MB i sekundet, mens Sata 300 klarer 375MB i sekundet.

Slik gjør du det

Har du PC kan denne guiden være fin. Den tar for seg hvilken SSD-disk du bør velge og forklarer hvordan du får best mulig ytelse. Det anbefales blant annet å bruke Windows 7 da dette er det eneste Microsoft-OSet myntet på forbrukermarkedet som støtter TRIM.

Brukeren NATO på MacRumors har en svært positiv opplevelse med SSD:

«Mine første observasjoner er at systemet er utrolig stille og hastigheten er helt syk! Oppstartstiden er en brøkdel av hva det var. Innloggingen skjer med en gang, og applikasjoner starter med en gang. Det føles virkelig som en helt ny maskin! Jeg vil anbefale den til alle som ikke er redd for å ta sin iMac hverandre».

– Formidal ytelse

Mac1.no har installert en SSD i en MacBook Pro og oppsummerer med at ytelsesforbedringen er formidabel.

De første tallene viser hvor lang tid en WD 320GB bruker kontra en ny SSD-disk av typen OCZ 120GB:

Oppstart til login vinduet vises : 38sek / 25sek
Fra login til skrivebordet er klart til bruk : 8sek / 3sek
Start Photoshop : 18sek / 5sek
Start Firefox : 4sek / 1sek
Start Safari : 2sek / 1sek
Start LightRoom : 15sek / 9sek
Start iTunes : 6sek / 2sek
Start Mail : 4sek / 1sek

Se hvordan en MacBook med SSD banker iMac-toppmodellen med i7 Quadcore og HDD:

Mer informasjon rundt 3.5″ adapteren:

Kilder:
Tweaktown
MacRumors

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse