hardware-04-20100127

Annonse


Vil denne lykkes?

iPad er navnet og mye ligner mistenkelig på iPhone-lanseringen i 2007, pluss litt mer negativetet.

Nå er den her

Spekulasjonene er endelig over. Maskinen er her og alle mener noe. Bør jeg kjøpe en? Er det ikke bare en stor iPod Touch?

Vi tror Apple sitter på nøkkelen til fremtidens casual-computing, men la oss først påpeke hva som ikke er så bra med iPad, vi vil jo ikke bli stemplet som komplett fanboy heller.

Dette er ikke så bra

Vi som alle andre bare må nevne det: multitasking. Det er ingen multitasking i iPhone OS 3.2 (som kun er laget til iPad). Er det et så stort savn på iPhone som mange liker å late som?

Annonse


Nei. Jeg har selv prøvd backgrounder, men så ikke helt nytten. Jeg klarer tross alt bare gjøre en ting av gangen. Hadde det vært fint å kunne høre på Spotify, Wimp og lignende tjenester mens man leste en bok? Definitivt, men jeg tror vi snart kan få se mulighet til dette i fremtidige programvareoppdateringer. Neppe full mutiltasking, men ihvertfall gi visse programmer lov til å leve i bakgrunnen. Faktisk, hvorfor ikke bake inn en streaming-tjeneste i iPod-funksjonen? Dette kan være på vei etter oppkjøpet av Lala.

Intet kamera? Ok, bare la oss få dette av veien først: vi vet alle strategien til Apple. Første generasjon i en ny produktserie mangler ofte vesentligheter. Denne gang er det et kamera. For er det en ting denne tableten hadde vært genial til så er det videokonferanse. Også SMS hadde jeg satt pris på, men som mobil vil den ikke fungere av den enkle grunn at den ikke får plass i lomma.

Jeg ser for meg at det er mang en besta som blir skuffa når hun får en iPad i hendene av en yngre slektning, men finner ut at hun ikke kan se den nyfødte på andre siden av landet. Man kan med rette påstå at videokonferanser ikke har vært noen suksess på mobiler med støtten, men denne har tross alt mer skjermflate og boltre seg på og kunne blitt utnyttet til mye, også gaming.

Dette er bra og derfor vil den lykkes

Hvem kan nå se tilbake på 2007 og påstå de visste hvor populær iPhone kom til å bli og hvorfor? Mye av det man hørte i 2007 hører man i dag om iPad: «Jeg tror ikke jeg har råd til denne og hva skal jeg bruke den til?» Og: «den ser jo bare ut som en stor iPod Touch».

Det er lett å bli historieløs når Apple igjen introduserer noe helt nytt som vil kreve et helt nytt bruksmønster av deg og meg. iPhone har med App Store gjort det enkelt for alle å finne de programmene de ønsker, og med et så godt SDK (jeg er ingen utvikler, men jeg merker meg at det finnes mange apps der ute. Utviklerne er tydeligvis fornøyd).

Bare tenk deg iPad som er stor og lekker universalfjernkontroll til TVen og mediacenteret? Det finnes så mange bruksområder på iPhone og Touch allerede at det er vanskelig å komme på alle. Jeg hørte i går en historie i forbindelse med iPad-lanseringen om en kar som brukte iPhonen når han flydde. Det finnes nemlig en app som bruker 3GS-kompasset til å finne ut hvor man er og informasjonen ble gjort tilgjengelig som alle ville følge med på nett. Han påpekte at med en iPad kan man virkelig få en killer kart-applikasjon. Vi er ikke uenige.

Eller tenk deg iPaden som et DJ-verktøy, trommemaskin eller som en opptaker (ja den har mikrofon) og mikseprogram til som et bandverktøy. Mulighetene er svært mange og vi tror app-katalogen vil eksplodere med nye programmer som gir nye muligheter.

Apple drepte akkurat Kindle

Dette er produktet som i realiteten har drept Kindle i dens nåværende form. For hvem med IQ over 50 gidder vel å punge ut mange tusen for en grå Kindle med ett eneste bruksområdet når iPaden er lekker, har masse ytelse og en imponerende skjerm samt gjør alt det en netbook til samme prisen gjør. La meg forklare: jeg tør påstå den er bedre til å surfe nyheter med enn en netbook med en ganske dårlig trackpad. Apple mynter ikke iPad på Linux-geeken som vil gjøre alt.

Husk i tillegg dette: Apple har allerede spikret seg en avtale med 5 store forlag. Ikke nok sier du? Du vil ha Amazons bokkatalog også? Da er det jo bare å fyre opp Amazon Kindle Appen på iPaden og man får et større utvalg enn hva Amazon kan skryte av.

Mange vil argumentere med at e-ink gjør det langt mer behagelig for øyet å lese bøker. Nå har jeg ikke prøvd en Kindle, men bruker Kindle-appen på iPhone og har ingen problemer med trøtthet i øynene. De journalistene som testet iBook-appen i går var svær begeistret for skyggeeffekten på teksten. Dette gjør det visstnok svært behagelig å lese på den.

Pris og kjøpevillighet

Her i Norge må vi nok ut med rett under 4000 for 16GB-utgaven når den lanseres i mars (3G-versjonen til sommeren). Jeg skulle derfor gjerne likt å sett den billigste iPaden til 2500 kroner i Norge. I dette prissegmentet er det lett å se for seg at personer uten særlig peiling på data lett hadde valgt en iPad fremfor en grå og klumpete netbook med dårlig ytelse, elendig programvare og ingen mulighet til å kjøpe video, musikk, spill og bøker på en enkel måte.

Likevel er 4000 kroner en pris som er akkurat høy nok sum til at mange velger en iPad fremfor en netbook, av samme grunner som over.

Gaming

iPhone og Touch er populære gaming-maskiner, men tableten åpner virkelig for en helt ny verden. Maskinvaren er mye kraftigere og skjermen gjør det mulig for langt mer utbredt bruk av touch da fingrene ikke blokkerer for innholdet på samme måte.

Se for deg at Apple lanserer en Xbox Live-lignende plattform der det er enkelt for deg å spille med venner og holde kontakten. Sony, Nintendo og Microsoft bør være veldig på vakt i dette markedet. Det blir spennende å se hva Apples nye A4-chip som er kombinert GPU og CPU kan klare.