_MG_0013

Annonse


Slik er Nexus One

De fleste mobilinteresserte har fått det med seg: Google har sammen med HTC lansert sin første mobiltelefon som bruker den nyeste versjonen av Android-operativsystemet. Etter flere måneder med rykter og lekkasjer ble telefonen vist offisielt frem for to dager siden.

Pressemeldinger og messereportasjer er en ting, men vi lar ikke sjansen til å kjenne på telefonen med egne hender gå fra oss. Så vi stikker en tur til Googles kontorer i Oslo og leker litt med den mye omtalte Nexus One.

Solid følelse
Som sagt, det er HTC som står for selve produksjonen av mobilen. Så den kjennes temmelig HTC-aktig ut i hendene. Noe som er et kompliment: Det taiwanske selskapet har den siste tiden virkelig vist seg som en ekstremt relevant designer av solid, velfungerende maskinvare. Og Nexus One er intet unntak. Den er slank, elegant og ligger godt i hånden. Byggefølelsen er solid, men samtidig er telefonen temmelig lett. Nexus One er ikke nødvendigvis en mobil som tiltrekker seg umiddelbar oppmerksomhet, den grå fargepaletten gjør den litt mer anonym, men på en selvsikker, komfortabel måte. Den er en fin telefon som ikke ser seg nødt til å være flashy.

_MG_9992
(Ill.: Foto: Per Ervland)

Designet er nokså minimalistisk. Nedenfor skjermen finnes det fire trykksensitive knapper som åpner menyer, søk, hjemmeskjermen og går tilbake i menyene. Nedenfor disse igjen sitter en trackball, godt kjent fra andre Android-telefoner fra HTC. Som vi heller ikke får nevneverdig bruk for.

Annonse


På baksiden finnes en Android-logo med en strekkode som symboliserer at det er en intern Google-modell, ikke ment til salg. Telefonene som faktisk fås kjøpt gjennom nettbutikken til Google kan i stedet graveres med hva enn du måtte ønske av tekst. Kameralinsen sitter selvfølgelig også på baksiden, og ellers finner vi av/på-knapper og volumknapper langs sidene.

Herlig skjerm
En av de store stjernene her er den flotte skjermen. Den er av AMOLED-typen, noe som sørger for eksepsjonelt gode og tydelige farger. Den er også 3.7 tommer stor, som ikke er banebrytende, men stort nok for de aller fleste. Skjermen er selvsagt kapasitiv. Vår inntrykk er at skjermen er meget god, og fargene kommer virkelig til sin rett. Vi har registrert visse klager på at skjermen er vanskelig å lese i sollys, men dette fikk vi ikke anledning til å prøve ut, og det er dessuten et rimelig kjent problem med AMOLED-skjermer generelt, ikke bare med Nexus One spesifikt. Uansett, skjermen er superskarp og tydelig, og stiller høyt i forhold til konkurrentene, og spesielt høyt i forhold til Apple.

Det er altså lite å utsette på telefonens utseende: Det er rent, stilig og gjennomtenkt. Det er ikke en designtelefon du legger frem for å få oppmerksomhet, den er bare pen å se på. Vi liker det.

Baksiden. Det vil være mulig å gravere inn ting på det grå feltet.
(Ill.: Per Ervland)

Mer brukervennlig
Progamvaren som brukes i Nexus One er Android versjon 2.1, som også vil gjøres tilgjengelig for visse andre Android-telefoner. De store nyhetene er mest kosmetiske. For eksempel måtte man dra fingeren oppover fra den nederste siden av skjermen for å åpne menyen med alle applikasjoner. Nå trenger du bare å trykke på et ikon nederst, og applikasjonsmenyen åpnes med en stilig 3D-effekt. Det er også litt kult at når du skroller opp og ned gjennom denne menyen, forsvinner ikonene «nedover» i skjermen.

Antallet hovedskjermer er nå også økt til fem, og du drar fingeren til venstre og høyre for å bytte mellom disse. Dette er nytt i den grunnleggende versjonen av OSet, som tidligere hadde tre skjermer, men HTC har støttet flere enn tre hovedskjermer i sitt Sense-skall designet oppå vanlig Android, blant annet.

Andre viktige nyheter er bredere støtte for talestyring. Heller ikke noe vi fikk testet så veldig omfattende i denne omgang, men det å lese inn et ord på engelsk i Google-søk så ut til å fungere rimelig kjapt og tilfredsstillende. Vi ser frem til å prøve ut funksjonen mer inngående ved et senere tidspunkt.

Andre kosmetiske nyheter er at du for eksempel kan velge blant diverse dynamiske bakgrunnsbilder, sånn at du kan trykke på skjermen og se på forskjellige visuelle effekter. Artig, men naturligvis lite nyttig når alt kommer til alt.

I følge Google har den nye versjonen av Android også nytt fotoalbum, bedre integrasjon med Facebook og Google Maps og diverse andre forbedringer, men dette var ikke noe vi rakk å se på i denne omgang.

Også i landskapsmodus.
(Ill.: Per Ervland)

Raskest hittil
Et viktig punkt er at siden Nexus One kjører en Snapdragon-prosessor på 1 GHz, er telefonen uten tvil rask. Responsen i menyene er det veldig lite å utsette på. Skrolling, bytting mellom hovedskjermer, innlastning av nettsider, åpning av programmer, søk og andre funksjoner fungerer glimrende. Igjen, vår begrensede tid med Nexus One betyr at vi ikke fikk muligheten til å kjøre telefonen gjennom mer krevende oppgaver. Men førsteinntrykket er helt klart positivt. Det er den raskeste Android-telefonen vi har prøvd.

Det er viktig å huske at Android 2.1 ikke gjør noe dramatisk nytt med Android-opplevelsen. Bruken av OSet er mer strømlinjeformet, raskere og mer elegant, men det er fortsatt lett å kjenne seg igjen for de som er vant med det fra før. Google har tydeligvis hørt på kritikk og forslag fra brukerne, fikset litt her og der, og 2.1 er klart den beste versjonen av Android hittil. Men ikke forvent noe revolusjon hvis du allerede har en HTC-telefon.

Det samme gjelder forsåvidt maskinvaren, den oser kvalitet, skjermen er herlig og prosessoren sørger for topp hastighet. Men vi får ikke en wow-opplevelse som av HTC HD2 eller Sony Ericssons X10 her. Nexus One er rett og slett en veldig fin mobil, men den setter ikke nødvendigvis nye standarder.

Må vente litt mer
Uansett er vi veldig spent på når Nexus One blir offisielt tilgjengelig i Norge, og gleder oss til å teste telefonen inngående, prøve alle de nye funksjonene, kameraet, sjekke ut hastigheten i praksis og ta den ut i sola. Vi kommer tilbake til telefonen når den lanseres her til lands altså, med full støtte fra norske operatører.

Konklusjonen blir uansett at 2010 er året da Android vokser opp. Med Nexus One, Sony Ericsson X10 (les vår sniktitt) og kanskje Motorola Milestone er det mye å se frem til for potensielle Android-brukere. Og enda mer spennende skjer sikkert lenger ut i 2010. Vi gleder oss.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse