Facebook går kanskje raskere, men du risikerer å få virus, påstår Panda Security.

Annonse


– Twitter og Facebook hovedmål i 2010

Sikkerhets- og antivirusselskapet McAfee Labs venter at sosiale nettverk som Twitter og Facebook vil bli hackernes hovedmål i året som kommer.

– Blir mye smartere
Det går fram av en ny rapport (pdf) som kommer ut i dag.

I følge rapporten vil såkalte trojanske hester (programvare som skjuler seg på PC-en din og sender sensitiv informasjon til uvedkommende) bli mye smartere neste år. I tillegg vil de bruke sosiale nettsamfunn som Facebook og Twitter som viktigste transportvei.

Røverapplikasjoner
McAfee forventer en eksplosiv økning i såkalte «rogue applications» (røverapplikasjoner) for Facebook. Disse applikasjonene ber om tilgang til kontoen din. Gir du dem det, kan nærmest alt skje.

Annonse


Applikasjonene er ofte kamuflert som uskyldige quizer, spørreundersøkelser eller gavesentraler.

Hestehode foran
I følge McAfee har Facebook ikke vært flinke nok til å utvikle systemer som kan skille klinten fra hveten her. Selv om alle applikasjoner blir sjekket før de slippes løs på Facebook-folket, ligger de som utvikler styggvaren alltid et hestehode foran, i følge sikkerhetsekspertene.

Mange av disse applikasjonene kommer som direkte henvendelser i innboksen. McAfee anbefaler at du bruker Facebooks egen installasjonsklient og aldri installere direkte fra en link i en e-post, selv om denne kommer fra noen du kjenner.

Forkortede lenker
Twitter er også utsatt, men på en annen måte enn Facebook. Igjen er det skumle lenker som utgjør fare. På Twitter (som på Facebook og andre steder) forkortes nettadresser gjennom tinyurl.com og andre tjenester.

Dermed har du ikke mulighet til å sjekke hvor lenkene egentlig går. Du kan like gjerne havne på et røver-nettsted som på en nyhetsside.

McAfee mener at tinyurl og lignende tjenester burde ha et system for å sjekke originaladressene før de forkortes, slik at ikke lure-nettsteder kan snike seg inn.

Advarer mot Chrome OS
I sitt «værvarsel» for 2010 nevner også McAfee Googles nye operativsystem Chrome OS, som skal lanseres en eller annen gang på nyåret. Dette systemet er mye mer nettbasert enn Windows. Linux og OS X, og er dermed mer åpent for angrep.

Endelig vil virus, ormer og trojanere i enda større grad spre seg via fildeling, som ikke synes å minske på tross av tiltak mot ulovlig nedlasting. Torrent-teknologien har vist seg å være en effektiv transportvei for uønsket programvare, og denne tendensen vil forsterke seg, sier McAfee.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse