Vi vet ikke om det er slik den ser ut, men Apples advokat påstår i hvert fall at den er mer enn et fantasifoster...

Annonse


Fest i butikkene i 2010!

2010 kommer til å bli et fantastisk år for alle teknologi-interesserte.

Det synes å være konklusjonen til de fleste av synserne og spåmennene der ute. Alle ser ut til å være enige om at det etter et slapt 2009 med finanskrise og manglende kjøpelyst kommer til å bli mer liv og røre i butikkene neste år.

Ikke slik å forstå at man forventer noen kjøpefest. Folk (i hvert fall folk utenfor Norge) har fortsatt dårlig med penger, og ser mest av alt etter billige tilbud.

Desto viktigere er det da å være i forkant av utviklingen, være innovativ og skjønne «greia». Forbrukere er helt andre dyr enn sjefer på jobben.

Annonse


Utviklingen i forbrukerelektronikk skjer parallelt med en utvikling innen innholdsleveranse. Men andre ord vil vi se en enda tettere integrering mellom maskiner og innhold som video, musikk og programvare. Og alt styres fra og leveres via nett, selvsagt.

Men nå til listen, som er basert på de mange forvarslene som ligger der ute (en av de beste ligger på Techcronos.com) – og noen egen tanker i tillegg:

Mobil
iPhone vil fortsatt dominere i den øvre enden av markedet, som mote-ikon og dings til begjær.

Men Android fra Google vil hale innpå, via en rekke av Apples konkurrenter som kommer til å levere telefoner med denne programvaren i løpet av neste år.

Samtidig vil Nokia, Sony Ericsson og e andre svare med bedre tekniske løsninger og bedre spesifikasjoner enn Apple. Slik er det allerede: En Nokia N900 får utvilsomt iPhone til å fortone seg som noe bestefar ville like å få til jul. 5 megapiksel-kameraer kommer til å bli standard, mens Apple kommer trolig til å fortsette med 3 megapiksler.

De fleste smarttelefoner som selges i Norge vil bli utstyrt med støtte for 4G, det nye mobilnettet som rett før jul åpnet i Oslo. I tillegg vil det komme mange telefoner med støtte for den raskeste formen for trådløst nett, 802.11n.

TV/Media
I Norge kan man ikke akkurat snakke om noen eksplosjon innen salg av ikke-fysisk film via nettet, slik tilfellet er i USA og mange andre deler av verden. Men det kommer, akkurat som det nå finnes flere gode norske alternativ både for streaming av musikk og salg av MP3-filer.

Det som derimot er sikkert, er at folk her i landet har kastet seg over billige, små medieservere som ViewSonics VMP70 og Asus O! Play HDP-R1.

Disse spillerne vil muligens bli enda biligere, selv om de allerede nå ligger under tusenlappen. Hvem trenger DVD eller Blu-ray når slike bokser kjører full 1080p (om enn med innhold som dessverre ikke alltid er skaffet på lovlig vis)?

Det er liekvel liv i Blu-ray-leiren fortsatt. Og i 2010 får vi for første gang se 3D-versjonen av Blu-ray i hyllene. Spørsmålet er likevel om folk som nå greier seg med en boks til 700 kroner vil velge å kjøpe enda en ny disk-spiller. Ny TV må du ha, også.

Spillteknologi
lenge så det ut til Nintendo Wii skulle bli ledende på konsollmarkedet, men PS3 (som er den foretrukne konsollen for voksne) haler innpå.

Etterspørselen etter kraftigere teknologi er der, og mange venter at vi i det minste vil få se prototyper på nye spillkonsoller både fra Nintendo og Microsoft i året som kommer.

Det eneste sikre er liekvel at vi vil få se en masse tilleggsutstyr som gjør spillopplevelsen rikere. To eksempler er Project Natal (som neppe kommer i 2010) og Sonys Wand (som kommer til våren).

Tablet PC-er
Tablet PC er en gammel stabeis som nekter å gi seg.

Men konseptet har fått fornyet interesse med Apples visstnok kommende kommende produkt, på folkemunne kalt iTablet eller mer i tråd med allerede eksisterende produktnavn: iPad.

Spekulasjonene har gått høyt om både pris og spesifikasjoner, men ingen vet noe konkret om eller når den kommer. Og langt mindre hva den vil koste, selv om de fleste tipper den vil bli omtrent like dyr som en Macbook – altså rundt 10 000-lappen.

Verden er imidlertid større enn Apple vil ha det til, og flere andre store produsenter er også klare med tilsvarende produkter. Ideen er en fullblods medieterminal du kan ha med deg over alt, og som samtidig er fullt kapabel også til andre nett-relaterte oppgaver. En slags «missing link» mellom laptop og smarttelefon, med andre ord.

Kamera/foto
Mange fotografer og fotokyndige har påpekt det meningsløse i megapiksel-krigen. For nei, det blir faktisk ikke bedre bilder av flere piksler – over et visst nivå (6 megapiksler er greit nok).

Like fullt vil vi se at 12 megapiksler blir standard i kompaktkameraer, mens speilrefleksene typisk vil ha 15. Så får vi bare håpe at objektivene blir bedre,da…

Innen video vil det i løpet av 2010 knapt bli mulig å få kjøpt noe annet enn full HD 1080p-modeller. Tape-baserte kameraer er allerede så godt som vekk fra markedet – nå er det bare minnebrikke, internminne og harddisk som gjelder. Det siste vil trolig fases mer og mer ut, på grunn av de mekaniske problemene dette kan skape.

Bærbar PC
Netbooks var 2009s store greie, og mange venter at lysten på å kjøpe en nett. liten mini-laptop til en hyggelig pris vil fortsette inn i 2010.

Samtidig ser vi at standard-laptoper blir mindre og kraftigere. Det finnes i dag mange maskiner som er like kraftige som stasjonære, som er små og lette og ikke koster skjorta.

Dette markedet vil øke i 2010. I stedet for å ha ha et digert monster stående hjemme og en bitteliten maskin som bruker uendeligheter på å tegne opp en nettside på skjermen vil folk ha det beste av begge verdener i en og samme maskin.

Så mini-laptop, ja. Men ikke netbook. 8-9-tommers skjermer er definitivt ut. 13-tommeren med sprek prosessor, stor hardisk og 4GB RAM blir greia i 2010, tror vi.

Lesebrett
Amazons Kindle ble så smått lansert i Norge i oktober. Og så langt ser det ut som om det også i Norge er marked for å laste ned bøker framfor å kjøpe dem på papir.

Den norske bokbransjen har nå omsider kommet fram til en felles standard. Til våren lanseres det rundt 1.000 titler gjennom de norske forlagenes bokdataprosjekt. Hvilken standard som er valgt, er imidlertid ikke kjent. Trolig er det snakk om pdf, for bøkene skal i følge forlagsbransjen kunne leses på alle lesebrett unntatt Kindle, som så langt (selv om dette har endret seg nå) bare har tatt Amazons eget format. Dermed kan de norske bøkene leses på de fleste mobiltelefoner og PC (med Windows eller Linux) og Mac. Og Kindle, som med en ny firmwareoppdatering (se Amazon.com – takk til jawil!) nå støtter pdf de også.

Vi i Tavisen vil samtidig benytte anledningen til å ønske leserne våre et riktig godt nytt år. Tusen takk for alle tilbakemeldingene. Både de hyggelige (som det heldigvis blir stadig flere av) og de som inneholder berettiget og konstruktiv kritikk. Vi ses i 2010!

Annonse