President Obamas Google+-konto har blitt et livlig forum for kinesere som vil ha mer Internett-frihet og mindre sensur.

Annonse


Verdens mektigste Apple-fanboy

Den amerikanske presidenten Barack Obama er i dag i Oslo. I tillegg til en hær av sikkerhetsfolk, rådgivere og journalister har han også med seg en betydelig utstyrspark på IT-siden.

Kan ikke markedsføre

Som president kan han selvsagt ikke bidra til markedsføringen av kommersielle produkter. Men når det gjelder Apple, er det nære på.

Det er nemlig ingen tvil hvor Obama står i den evig pågående krigene om Microsoft og Apple. Det er ingen hemmelighet at han i mange år har vært Mac-bruker.

Demokrater er Apple-folk

Der er han i god, demokratisk tradisjon. Som kjent sitter tidligere visepresident Al Gore til og med i Apples styre. Under sine foredrag om klimakrisen blir han alltid avbildet med en bærbar Mac.

Annonse


På den republikanske siden har Bush-familien tradisjonelt hatt et langt bedre forhold til Microsoft og Bill Gates enn Apple og Steve Jobs.

Microsoft=republikansk

Gates har bidratt med millioner til republikanske presidentkandidater og deres kampanjer, og lovgivningen under republikanske presidenter har ofte gått den veien Microsoft ønsker. Spesielt gjelder dette opphavsrett og lisenslovgivning.

Obamas visepresident Joe Biden (som ikke er med til Norge) brukte både en MacBook Air og en iPhone 3G (muligens en 3GS nå) under valgkampanjen. Og Obama selv har blitt avbildet flere ganger med en MacBook Pro.

Under valgkampen viste flere meningsmålinger at Obama hadde spesielt godt grep om Mac-brukere og Apple-tilhengere, mens tilhengerne av rivalen John McCain fra det republikanske partiet overveiende var Windows-brukere.

iPhone Classic

Presidenten har også blitt avbildet med en iPhone, men vil ikke svare på om det er det han bruker når han ringer. Trolig er det heller snakk om en spesialbygget mobiltelefon med innlagte sikkerhetssperrer. Han hadde en Blackberry, men sikkerhetspersonale var skeptisk til denne.

Like taus er han om valget av MP3-spiller. Men flere teknologijournalister mener han har en iPhone Classic for å få med seg sin rikholdige musikksamling på reiser både til Oslo og andre steder i verden.

Brukes i markedsføring

Obama lanserte en iPhone-app under sin kampanje. Og i Japan bruker teleoperatøren Softbank Obama (som de kaller «Obama-san») indirekte i sin reklamekampanje.

Men om Obama kan synes som en ekte Apple-fanboy, valgte han Microsofts Silverlight-teknologi framfor Adobes konkurrerende Flash da han skulle streame innsettelsesseremonien.

– Vent med nye modeller!

Han er heller ikke ukritisk til Steve Jobs og selskapet hans.

Under et intervju med den amerikanske talkshow-veteranen David Letterman mente han det var for galt at Apple lanserte nye modeller rett etter at han selv hadde investert i et av produktene deres.

– Om jeg blir president, kommer jeg ikke til å la Apple komme med en ny og forbedret iPod dagen etter at jeg har kjøpt forrige modell, sa han spøkefullt.

Annonse