Er det disse knappene som har skylda?

Sjekk den skjermen

Windows Mobile fremkaller dårlige assosiasjoner i mange. Et mobil-OS som i bunn er meget kraftig og fleksibelt, men som sliter med et fryktelig gammeldags grensesnitt som er blitt fullstendig overkjørt av mer moderne konsepter som iPhone og Android.

Microsoft vil imidlertid ikke legge systemet på is, og fortsetter å oppdatere det, mens vi venter på den forhåpentligvis mer lovende Windows Mobile 7, som kommer en gang neste år. Så er det opp til de enkelte mobilprodusentene å tilpasse systemet videre, kanskje gjøre det mer elegant og brukervennlig.

Windows uten Windows
Få har imidlertid tatt denne tilpasningen så langt som HTC. Deres mektige HD2 gjør Windows Mobile nesten ugjenkjennelig. Du skal grave ganske dypt i menyene før du i det hele tatt kommer til noe som ligner Windows-menyer. Det aller meste som er relevant i dagligdags bruk er pakket inn i HTCs skall, enten det er snakk om kontakter, meldinger, e-post eller justering av innstillinger.

Er det disse knappene som har skylda?
(Ill.: Per Ervland)

Men før vi snakker om programvaren, må vi jo nevne et par ord om selve enheten. Det er nemlig få telefoner i disse dager som klarer å tiltrekke seg like mye oppmerksomhet, nesten uansett om vedkommende er opptatt av teknologi eller ikke.

Gigant
HD2 er nemlig enorm, men på en elegant, stilig måte. Størrelsen plager liksom ikke så mye når det utnyttes såpass godt. Nesten hele fronten er dedikert til den gigantiske, flotte og skarpe skjermen. Hele 4.3 tommer i størrelse, med oppløsning på 800×480 piksler. Dette sørger for at bildet er knallbra, uansett hva du gjør. Skjermen er også kapasitiv, noe som er et unntak blant Windows-telefoner. Kapasitiv teknologi innebærer bedre reaksjon på berøring, det eliminerer behovet for å måtte trykke hardt på skjermen, og åpner også for multitouch, noe HD2 benytter seg av i flere programmer.

Samtidig som skjermen dominerer hele fronten, er telefonen imponerende slank. Så den ser bare skikkelig kul ut. Designet er elegant, gjennomført, stilig. Det er noen knapper nedenfor skjermen, disse brukes til vanlige funksjoner som å svare og legge på samtaler, pluss Windows-funksjoner som å åpne startmenyen og gå tilbake til hovedskjermen.

Størrelsen teller
Teknologisk sett er altså HD2 et skikkelig sikleobjekt. Minimalistisk, pen, og med en skjerm som får alle andre mobiler til å gjemme seg av misunnelse. Det eneste minuset med skjermen er at den kun støtter 65.000 farger, noe som kan merkes hvis du ser mye på film. Ellers klarer vi ikke å finne spesielt mye å klage på. Klart, selve størrelsen kan plage noen, med kjøper du denne telefonen, vet du jo hva du går til.

Så var det programvaren da. HD2 bruker den nyeste versjonen av HTCs Sense-grensesnitt, som vi allerede er blitt kjent med på produsentens Android-mobiler. Som sagt, grensenittet skjuler det underliggende Windows temmelig grundig. Hovedskjermen viser klokkeslett, og gir deg mulighet til å legge snarveier til diverse applikasjoner. Du kan også med enkle trykk få tilgang til funksjoner som kalender, alarm og samtalelogg. Hovedskjermen viser samtidig værsituasjonen der du befinner deg, og lager et animert bilde av forholdene. Så akkurat i skrivende øyeblikk er skjermen dekket av snø – mens det andre ganger viser regnvær, skyer eller strålende sol. Det er imponerende hvor mye informasjon HTC har klart å dytte inn på den store skjermen – du får virkelig tilgang til mye nyttig bare fra denne. Og det eneste sporet av Windows vi ser er ikonene hel øverst, som viser dekning, batteristatus, evetuelle nye meldinger og så videre.

Elegant
For å utforske telefonens øvrige muligheter drar vi fingeren bortover, og bytter da mellom skjermene. Du kan tilpasse hvilke skjermer som skal være tilgjengelige på denne måten. Vi har valgt å holde oss til ganske grunnleggende funksjoner som kontakter, meldinger, epost, vær, internett, twitter og innstillinger. Men du kan legge til mer: aksjekurser, geotagging-programmet Footprints, musikkavspiller og andre. Uansett hopper vi mellom disse ved å dra fingrene, og også de øvrige skjermene kan ofte tilpasses. I kontaktskjermen kan du for eksempel legge til snarveier til dine venner. Og siden Sense kan synkroniseres med Facebook, henter telefonen inn profilbildene, slik at snarveiene blir enda mer stilige.

På hver av skjermene finner vi kontekstsensitive menyer som lar deg justere ting, tilpasse og endre.

Mange muligheter
Vil du lenger inn i dybden, trykker du på startknappen. Da åpnes den vanlige Windows Mobile 6.5-hovedmenyen, og selv denne klarer å se ganske bra ut på den store, flotte skjermen. Der finner du alt av applikasjoner, mer avanserte innstillinger, filutforsker, og så videre. De fleste av applikasjonene kan jo uansett legges til hovedmenyen som snarveier, så du er ikke nødt til å ha så mye med Windows-menyen å gjøre. Men av og til må man bare havne der, og det som er artig er at selv de mest klønete Windows 3.1-aktige menyvalg blir ganske håndterlige takket være den svære skjermen. Andre Windows-telefoner gjør det til en kunst å i det hele tatt klare å trykke på krysset øverst til høyre for å stenge et program. Skjermen til HD2 er så stor at det ikke blir et problem.

HTC har også gjort øvrige funksjoner mer elegante. Nettsurfingen, for eksempel. I stedet for vanlige Internet Explorer er det faktisk Opera som er førstevalget her (du kan bruke IE om du vil), og den gjør nettopplevelsen langt bedre. Greit, det er fremdeles ikke like oversiktlig som iPhone (eller Nokias N900), men nettsidene er stort sett fint lesbare, skrollingen fungerer bra, og den store skjermen gjør igjen opplevelsen så mye bedre.

Viktigst av alt: Med 1 GHz-prosessor under panseret sørger HD2 for at det aller meste går imponerende kjapt. Vi blar gjennom menyene (som tross alt har masse grafikk og animasjoner), vi blar gjennom meldinger, søker gjennom kontakter, ser på bilder, og alt responderer lynraskt. OK, ikke alltid. Vi har opplevd at telefonen kan føles treg til tider. Det er nok noe dårlig optimalisering av programvaren her og der. Men det aller meste av tiden er HD2 fantastisk å bruke.

Prosessen med å skrive inn meldinger eller e-poster byr heller ikke på store problemer. Nok en gang – skjermen sørger for at det virtuelle tastaturet er kjempestort, og legger du telefonen horisontalt blir det enda bedre å bruke. Det er fremdeles ikke helt på iPhone-nivå, men likevel blant de bedre virtuelle tastaturene vi har brukt. Dessverre er det ikke egne plasser for norske bokstaver, du må holde inne o- og a-knappene og så gli fingeren til de relevante tegnene.

Fint for medier
Som seg hør og bør har HD2 naturligvis mye multimedia-funksjoner. Kameraet har 5 megapiksler og tar godkjente bilder. Ingenting spektakulært, telefonen skal ikke konkurrere med de mest avanserte kameramobilene, men både stillbilde og video er av fin kvalitet. Musikkavspilling fungerer også bra, det er plass til 3.5 mm-utgang, og programvaren for å avspille musikk er meget bra, fingervennlig og raskt. Det følger også med en egen YouTube-applikasjon, som med sine store ikoner gjør det lett å vise frem video i fullskjerm, uansett om du bruker WLAN eller tregere typer mobilt nett.

Når det gjelder mobilt nett, trenger vi vel egentlig ikke å nevne at HD2 støtter alt som støttes kan. GPS er det selvsagt også plass til, og Google Maps er som forventet herlig å bruke (stor skjerm jo!), pluss at det støtter multitouch. Så det blir ekstra kult.

Middels applikasjoner
Microsoft har til og med lagt til en egen Bing-applikasjon, som lar deg søke gjennom deres søkemotor om du skulle bli lei av Googles tjenester. Men mens vi er inne på applikasjoner – du får så klart tilgang til Windows Marketplace fra telefonen, en nettbutikk som skal brukes til å laste ned programmer, men antallet av disse per i dag er tragisk. Det er faktisk bare en håndfull applikasjoner tilgjengelige, de fleste er ganske dyre også, så der må det tas noen grep, og det øyeblikkelig. Halve moroa med å eie en slik kraftig og fleksibel telefon er å enkelt kunne finne nye programmer og tjenester. Det er ikke lett å få til med HD2 (og forsåvidt ikke andre Windows-mobiler heller).

Facebook-applikasjonen, som er separat fra Facebook-integrasjonen bygd inn i Sense-grensesnittet, og designet spesifikt for Windows Mobile, er heller ikke imponerende. Funksjonaliteten er ganske grunnleggende, og det er ofte like greit å bare gå inn på Facebook via nettleseren for å få full funksjonalitet.

Vi er ganske sjokkert at med skjermens størrelse, med hvor mye data som til enhver tid hentes ned uansett hvilket nett du er tilkoblet, så klarer batteriet fremdeles å holde det gående lenger enn en dag. Ikke så mye lenger, og dermed er det ikke dumt å lade telefonen hver natt uansett, men vi hadde faktisk forventet verre.

Vi liker
Så, vi oppsummerer. Vi synes HD2 er en herlig telefon. Selvsagt, utseendet og den utrolige skjermen har mye av æren. Men den er rett og slett gøy å bruke, Sense-grensesnittet er gjennomført og stilig. Den er kraftig og rask og gjør det aller meste. Du må nødvendigvis leve med noe tradisjonell Windows under skallet, men HTC har klart å redusere det til det minimale.

Mangelen på gode applikasjoner i nettbutikken, noen små programvarebugs og det at du må forholde deg til vanlige Windows av og til gjør at telefonen ikke helt når terningkast seks. Klart, noen vil nok synes at den høye prisen eller at den store størrelsen er problem, men de er vel ikke i målgruppen for HD2 uansett. Telefonen skal være et monster, og vi digger det. Vi tror du også kommer til å gjøre det.