Med Square kan mobiltelefonen din lese kortet ditt, og dermed fungere som betalingsterminal.

Annonse


Nå kan alle telefoner bli kortlesere

Mange mindre butikker og kafeer synes det er kronglete med mynter og sedler. Samtidig er de for små til å inngå avtale med et kotselskap.

Bro mellom kort og mobil
Mange har derfor drømt om en «bro» mellom kort og mobiltelefon, slik at mobiltelefonen kan brukes som leser for mindre beløp.

Nå er denne drømmen i ferd med å bli virkelighet – takket være Jack Dorsey. Dorsey er mannen som startet Twitter, den sosiale meldetjenesten som nå går sin seiergang over verden.

Trenger bare lydinngang
Nå håper Dorsey altså at han kan sette i gang en ny revolusjon.

Annonse


I prinsippet kan hvilken som helst dings med en standard minijack lydinngang og en skjerm fungere som betalingssystem etter Square-metoden.

Først på iPhone
Men pr. i dag er det bare iPhone som støttes. Blackberry og Android-telefoner skal følge etter snart, lover Dorsey.

Kortet leses av en «sukkerbit» som kobles til lydinngangen. Opplysningene leses av programvare i telefonen. MP3-spilleren eller PDAen. Den samme programvaren ringer opp kortselskapet og verifiserer at kortet er ekte.

Sammenligner med bilde
Den kan til og med foreta en sammenligning mellom personen du har foran deg og bildet som banken eller kortselskapet har lagret i sin database.

– Ser denne personen ut som personen på dette bildet? spør telefonen. Svarer ekspeditøren eller kelneren ja, går betalingen igjennom.

Bare med invitasjon
Foreløpig er det bare noen få butikker og serveringssteder i USA som har fått muligheten til å bruke systemet. Tilgangen foregår på samme måte som med Google Wave og Spotify: Man deler ut såkalte «invites» – invitasjoner i begrenset antall.

Og foreløpig er det ikke de store beløpene som kan skifte hender via mobiltelefonen på denne måten. Øvre grense er 60 dollar – om lag 338 norske kroner. En cent – om lag 5,6 øre – av hver transaksjon går til en veldig organisasjon som butikken eller serveringsstedet selv velger.

Stamkunde-fordel
For kunden har systemet den fordelen at alle transaksjoner lagres, slik at man for eksempel kan komme tilbake til butikken og få fordeler som stamkunde.

Square har foreløpig etablert seg i San Francisco, New York og St. Louis og har til sammen 11 ansatte.

Kilder:
Squareup.com
Cnet News.com

Annonse


Annonse


Annonse