Flere som oppdaterte sine Windows-maskiner den 10. november får såkalt Black Screen of Death. Hjelpen er nær - men ikke fra Microsoft...

Annonse


Oppdatering gir grov Windows-feil

Flere som oppdaterte sine Windows-maskiner den 10. november får såkalt Black Screen of Death. Hjelpen er nær - men ikke fra Microsoft...
(Ill.: chrisrue.com)
Flere Windows-brukere opplever for tiden den beryktede «black screen of death» – en tilstand der Windows plutselig og uten forvarsel fryser helt.

Startet etter oppdatering
Årsaken er ennå ikke klarlagt, men det er på det rene at problemene startet etter den siste oppdateringen av operativsystemet denne måneden – nærmere bestemt den 10. november. Da ble samtlige versjoner av Windows som ennå støttes oppdatert med 15 feilrettinger.

Problemet gjelder både Windows 7, Vista, XP, NT og 2000.

Alt er borte
Alt virker normalt når maskinen starter. Men etter pålogging på nettverk eller på maskinen lokalt starter problemene.

Annonse


Skrivebordet er borte, og med det både startmenyen, oppgavelinjen, systemstatusfeltet og sidestolpen med miniprogrammene. Med andre ord: Ingenting er igjen, og Windows har dermed blitt ubrukelig.

Endrer registernøkler
Problemene skyldes endringer oppdateringene gjør i registernøklene (registry keys) i Windows. Enkelte programmer tåler ikke disse endringene, og forårsaker dermed krasj.

Dette skjer med en gang om programmene er satt til å starte automatisk ved oppstart, eller seinere etter hvert som de startes under brukerseksjonen.

Det skal spesielt være sikkerhetsprogrammer som antivirus og anti-spionvare som ikke tåler de nye oppdateringene. Microsofts egen sikkerhetsprogramvare skal ikke være berørt.

Taust fra Microsoft
Microsoft har ennå ikke kommentert problemet, og har så langt ikke kommet med noen løsning. Men selskapet PrevX har kommet med en plasterlapp som skal fungere. Denne finner du HER.

I følge supportmedarbeideren Dave Kennerley hos Prevx har Windows 10 ulike problemer som alle kan forårsake slik «svart skjerm».

– Sånt skjer
– Dette er sånt som hender fra tid til annen når du har et dynamisk operativsystem, bemerker han tørt.

Kennerely garanterer ikke at Prevx-fiksen virker, men mener at de som opplever problemer ikke har noe å tape på å prøve den.

Kilder:
Prevx.com
PCWorld.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse