pub

Annonse


Pub fikk bot for nedlasting

En ikke navngitt pub i Storbritannia fikk en bot på 8000 pund (om lag 75 000 norske kroner). Årsak: En av gjestene deres hadde lastet ned ulovlig materiale fra nettet.

Stor leverandør
Dette opplyser nettleverandøren The Cloud, som leverer trådløs internettforbindelse til 25 000 offentlige steder i Storbritannia, Tyskland, Sverige, Danmark og Norge.

Navnet på puben vil de ikke opplyse før pubeieren gir tillatelse.

Overrasket
Jussprofessor Lilian Edwards ved Sheffield Law School er svært overrasket over bøteleggingen av puben. Hun sier til sier til ZDNet at offentlige steder som restauranter og serveringssteder etter gjeldende lov i utgangspunktet ikke er ansvarlige for hva gjestene deres gjør på nettet.

Annonse


Heller ikke den nye, britiske loven som åpner for å utestenge fildelere fra nettet dersom de har lastet ned ulovlig materiale kan anvendes, hevder hun. Dette fordi loven bare gjelder privatpersoner og ikke bedrifter.

Advarer mot søksmål
Like fullt advarer nå Edwards alle bedrifter som tilbyr trådløst nett mot det hun mener blir en bølge av søksmål fra film- og musikkbransjen mot restauranter, kjøpesentre og til og med hele kommuner.

– Det er trolig trygt nå, siden det ennå er mulig å holde tilbake brukerdata. Men pass opp for den haugen med opphavsrettsøksmål som kan komme, sier hun.

Lagrer data i ett år
Storbritannia innførte EUs datalagringsdirektiv allerede i april i år, med et pålegg om å lagre opplysninger om brukermønstre på nettet i ett år. EUs minimumskrav er seks måneder.

Det er imidlertid bare trafikkdata som lagres, ikke innhold. Og uten rettskjennelse er det umulig for politiet å få ut navnet som skjuler seg bak en «mistenkelig»IP-adresse.

Ansvarlig for all bruk
Få briter tror imidlertid at dette vil hindre underholdnings- og programvarebransjen i å forfølge bedrifter og enkeltpersoner de mener er skyldige eller medskyldige i opphavsrettsbrudd.

I følge jusprofessor Edwards kan det oppstå en situasjon der den ulykkelige pub-eieren blir holdt 100 prosent ansvarlig for ethvert tilfelle av ulovlig opp- eller nedlasting som skjer fra hans område. Dette fordi IP-adressen viser ham eller nettleverandøren hans som innehaver av IP-adressen.

Store i Norge
I et åpent nett er det ikke mulig å spore IP-adressen tilbake til den faktiske brukeren. Dermed kan den som leverer nettet bli straffet.

Her i landet leverer The Cloud trådløst nett til en rekke hoteller og servingsssteder – blant dem Norlandia i Otta.

Neppe norsk søksmål
Selskapet er representert både i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Sandvika, Kristiansand, Fredrikstad, Tromsø, Sandnes og Drammen.

Med gjeldende norsk lov er det neppe aktuelt å saksøke norske servingssteder for det gjestene måte finne på med sine laptoper.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse