DSC02894

Annonse


Slik blir Xperia X10

Det har vært mye snakk om Xperia X10, Sony Ericssons første, og veldig elegante, Androidbaserte mobiltelefon. Nå har vi hatt sjansen til å prøvekjøre vidunderet selv, og det er lite tvil om at det er et flott stykke teknologi.

Telefonen er imidlertid langt unna. Først i løpet av første kvartal 2010 skal den lanseres, og det kun i utvalgte markeder. Sony Ericsson i Norge kan imidlertid bekrefte at Norge er blant disse utvalgte markedene, og tør til og med tippe at prisen vil havne på cirka 5.000 kroner.

Ikke helt ferdig
Det merkes fremdeles at telefonen er uferdig, da programvaren føles noe hakkete og uresponsiv. Dette til tross for at X10 har en mektig 1 GHz-prosessor under panseret, som i teorien skal sørge for helt knirkefri brukeropplevelse. I praksis også, forsåvidt, de 1 GHz-utstyrte Windows-telefonene vi har prøvd fungerer tross alt som en drøm.

Timescape

Annonse
Uansett lover Sony Ericsson at alle treghetene skal løses innen lansering, så vi velger å håpe at det stemmer.

Tankegangen her er tross alt imponerende. X10 skal være den råeste Android-telefonen både når det gjelder maskinvare og programvare.

Lekker skjerm
Det ytre imponerer, definitivt. Telefonen er svær, men føles ikke tung eller klumpete. Den er fremdeles slank og elegant, om noe plastdominert. Den er svær av en god grunn, den har tross alt en nydelig 4-tommers skjerm av den kapasitive typen. Oppløsningen er på solide 854×480 piksler. Vi snakker altså om en av de mest oversiktlige skjermene som finnes på markedet, kun overgått av noen Windows Mobile 6.5-telefoner.

SE har også montert et flott 8.1 megapiksel-kamera på telefonen, og det finnes ingen Android-mobiler på markedet per i dag som skal ha tilsvarende kvalitet på bilder og video.

Mye av interessen rundt telefonen stammer imidlertid fra det fine grensesnittet. Det er to elementer Sony Ericsson i hovedsak peker på: Timescape og Mediascape.

Mediascape, der man blar gjennom medier

Alt på ett sted
Konseptet med Timescape er å samle all kommunikasjon med dine kontakter på ett sted. Når du går inn på applikasjonen ser du “kort” med info om dine venner, og ved å dra til venstre og høyre på skjermen kan du bytte mellom hva slags informasjon du vil se: SMS, Facebook-oppdateringer, Twitter, eposter og tilsvarende. Hovedskjermen viser alt som har skjedd av aktivitet, og du trykker inn på kortene for å se detaljer. Så kan du gå inn på enkeltkontaktene og sjekke all interaksjonen du har hatt med vedkommende.

Du kan heldigvis filtrere hva slags informasjon som skal vises, da mengden kommunikasjon kan fort bli overveldende.

Mediascape er noe tilsvarende, bare for medieavspilling. Du kan på en lignende måte bla gjennom alle bilder, filmer og musikk på telefonen, filtrere, gruppere og spille av.

Det er viktig å huske at både Timescape og Mediascape er kun applikasjoner som må skrus på, det er ikke skall som redesigner hele Android-opplevelsen slik som HTCs Sense-gresesnitt. Du kan sette opp Timescape til å være din permanente hovedskjerm om du vil, men ellers er alt ganske standard Android. Bare at fargepaletten til hele OSet er endret til behagelig blått.

Vi registrerer dessverre at det ikke er støtte for multitouch her, noe som gjør at zoomingen må utføres med knapper.

Kan oppdateres
Det er for øvrig viktig å huske at telefonen bruker 1.6-versjonen av Android, selv om ferskere og mer funksjonelle 2.0 allerede er tilgjengelig. Sony Ericsson bekrefter imidlertid at X10 vil kunne oppgraderes til 2.0. Selskapet er også veldig opptatt av å nevne at X10 bare er begynnelsen på en ny serie med spennende produkter fra selskapet, som ikke bare baserer seg på Android. Vi vil høre mye mer om disse på begynnelsen av 2010.

X10 er fin. Den sitter godt i hånden. Den ser kul ut, og den store skjermen tiltrekker oppmerksomhet. Og vi er fortsatt glad i Android. Så lenge den ferdige versjonen er rask, responsiv og fri for bugs, kan telefonen bli en suksess.

Den eneste bekymringen er at X10 er såpass langt unna. HTC, Samsung og andre er på hugget, og kan lett rekke å lansere noe mye fetere innen Sony Ericsson rekker å få sin variant ut på markedet.

Men vi kommer uansett med mer om X10 nærmere lansering.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse