Den menneskelige hjerne er ingen vanlig PC...

Annonse


IBM vil «klone» hjernen

Den menneskelige hjerne er ingen vanlig PC... Gigantselskapet IBM ligger ikke på latsiden, selv om de ikke er så «hotte» som Microsoft og Apple.

Treg kattehjerne
Deres siste påfunn er en hjernesimulator – altså datamaskiner som «tenker» som en biologisk hjerne.

I denne omgang prøver de seg på katter. Og selv om datamodellen de har laget «tenker» hundre ganger saktere enn en ekte kattehjerne, er IBMs forskere godt fornøyd med resultatet.

Startet med mus
Prosjektet startet i 2006, med mus. Forskerne klarte å simulere 40 prosent av musehjernen.

Annonse


Neste steg var rotter. Denne gangen gikk det mye bedre. I løpet av nærmere to år hadde forskerne klart å simulere en hel rottehjerne.

Og så var det oss…
Nå er de altså ferdig med kattestadiet. Den delen som på medisinsk fagspråk kalles cortex er ferdig simulert. Det vil si den «tenkende» delen, eller bevisstheten (som for all del ikke forveksles med sjelen).

Ikke overraskende er det mennesket som står for tur. Men forskerne har foreløpig ikke kommet så langt med det. Bare en eneste prosent av den menneskelige hjerne er kartlagt og simulert i supermaskinen.

Kraftig «PC»
Hjernesimulatoren som skal emulere menneskets bevissthet har 147 456 prosessorer (de fleste PC-er har en eller to) og 144 terabyte minne. Det er intet mindre enn 100 000 ganger mer enn det en normal PC kan skilte med.

Forskerne innrømmer at de står overfor store utfordringer, og at det kommer til å gå svært mange år før vi vil oppleve at en datamaskin kan simulere en menneskehjerne fullt og helt. Likevel regner forskerne med at den såkalte «Moores lov» gjelder også her.

Dermed er det ikke urealistisk at en kunstig menneskehjerne vil være på plass i løpet av neste tiår, mener IBMs lille hær av hvitfrakkede ansatte.

Den vanskelige kreativiteten
Den største utfordringen er ikke overraskende det kreative elementet mennesket har – evnen til å tenke utradisjonelt og utenfor naturgitte, biologiske instinkter som sult, seksualdrift og angrep/forsvar.

– Vi har gjort fantastiske framsteg når det gjelder å samle inn data. Men vi har ikke noen samlet teori om hvordan dette uhyre komplekse organet som kalles hjerne er i stand til å lage ting som Shaepeare-sonetter og Mozart-symfonier, sier Jim Olds.

Olds er ikke med i IBMS prosjekt, men er en av verdens fremste eksperter innen nevrologi og ansatt ved det prestisjetunge Krasnow Institute for Advanced Study ved George Mason University.

Les også Hjernesimulering skal gi bedre IT-systemer (Digi.no)

Kilde:
Yahoo Tech News/AP

Annonse