Det vites ikke om en av TPB-gründerne, Peter Sunde, er med på prosjektet.

Annonse


Slik skal norsk selskap banke piratene

Det vites ikke om en av TPB-gründerne, Peter Sunde, er med på prosjektet.
(Ill.: ill.: Niklas Plikk)
Det norske selskapet Norut (Northern Research Institute) er med å lage neste generasjons P2P-teknologi.

– Slik skal vi ta piratene

Navnet på prosjektet er P2P Next.

– Poenget er å lage noe som vil gjøre kommersiell bruk av p2p attraktivt. Når vi jobber sammen med både universiteter, innholdsleverandører som BBC og teknologiselskap som Pioneer blir det duket for spennende muligheter, forteller Njål Borch som jobber med prosjektet hos Norut.no.

Borch mener at piratene er konkurrenter og at det den beste måten å vinne over dem er å tilby en bedre tjeneste.

Annonse


– Må være bedre enn piratene

Borch er klar på at en kommesiell tjeneste er nødt til å tilby en bedre tjeneste enn gratistjenestene: – Et av problemene med dagens p2p-løsning er at nedlasting kan ta lang tid eller feile, særlig for innhold som er eldre enn en uke, hevder Borch og legger til:

– Det vår nye teknologi kan gjøre, er å garantere at du som betalende kunde vil få en meget rask tilgang på en TV-serie, og tilby muligheten til å se innholdet mens det lastes ned forklarer Borch og poengterer at The Pirate Bay ikke kan garantere nedlastingshastighet.

– Null DRM

Prosjektet er open source. Det mener Borch er svært viktig for å fremme utviklingen:

– EU er positiv til åpen kildekode da man skaper kompetanse som kan spres, og teknologi som kan gjenbrukes i nye verk. Så mange som mulig av våre prosjekter er i åpen kildekode, det gir akademisk frihet, sier Borch. Det at teknologien er åpen kildekode gjør også at den kan brukes av pirater.

Teknologien er også helt fri for DRM, et system som ofte er en plage for forbrukerne:

– For å kunne konkurrere med piratene kan man ikke bruke DRM. Filer med DRM har bare ulemper, de kommer i veien for legitim bruk og er overhodet ikke til hinder for piratene, forklarer Borch.

Les mer om prosjektet hos Norut.no.

Kilde:
Forskning.no

Annonse