firefox_logo

Annonse


Dette er fremtiden til Firefox

firefox_logoManges favorittnettleser, Firefox, står foran store forandringer. En rekke nye, bedre versjoner er på vei, og skal slippes innen ett år er gått.

Det har i det siste vært en del snakk om versjon 3.6, hvis første ordentlige beta er rett rundt hjørnet. Mozilla-sjefene Mike Shaver og John Lilly har nylig snakket med Cnet om denne, og de øvrige kommende utgavene.

Utseendet teller
De store nyhetene i versjon 3.6 er delvis kosmetiske, delvis fokusert på hastighet. Et tillegg som heter Personas vil la brukerne tilpasse utseendet på nettleseren, noe som alltid er en populær mulighet.

Dessuten kommer det nå en teknologi som gjør oppstart av nettleseren raskere, spesielt hvis man starter opp flere faner eller sider samtidig. Måten nye faner åpnes på er også forandret.

Annonse
Mozilla innrømmer imidlertid at de har vært noe trege med å implementere Windows 7-funksjoner. Aero Peek er allerede støttet, men Jump List-menyen samt nedlastningstatus i oppgavelinjen kommer i en senere versjon.

Den senere versjonen er 3.7, som ventes i løpet av første halvpart av neste år.

Stabilitet
Denne utgaven skal være mer stabil, da behandlingen av visse prosesser, som Flash-avspilling, skal gjøres separat fra øvrige nettleserfunksjoner. Dessuten jobbes det med bedre støtte for SVG- og CSS-standarder, og visse endringer som gjør navigasjon enklere.

I 3.7 er det også duket for kosmetiske endringer i grensesnittet, som skal få utseendet til å passe bedre med Windows 7. Samtidig snakkes det om endringer på visse knapper og faner. Mange av disse er imidlertid fremdeles under vurdering.

4.0 neste høst
Firefox 4.0 er så klart den neste ordentlig store oppdateringen, og skal etter planen slippes om et år. Den versjonen skal tillate at hver fane er sin egen prosess, noe som igjen skal føre til bedre stabilitet. Dessuten skal en teknologi som heter Jetpack sørge for bedre støtte for diverse plug ins og tillegg.

Versjon 4.0 kommer også til å introdusere ytterligere endringer til grensesnittet, der søke- og adressefeltet skal slås sammen, statusfeltet på bunnen skal fjernes, og fanene plasseres helt øverst i vinduet. Ganske Chrome-aktig altså, selv om Mozilla nekter for at det er tilfellet.

Du kan lese mer om planene for Firefox i denne artikkelen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse