Det lages faktisk ikke så mye film i Hollywood lenger - mange store produksjoner blir flyttet til lavkostland. Dette er bare begynnelsen på noe som kan bety noe i nærheten av total kollaps, mener både eksperter og filmfolk selv.

Annonse


Filmbransjen frykter total kollaps

Det nærmere seg slutten både for DVD, filmleie, betal-TV og til og med Blu-ray.

Toppene skjelver

Det mener et nærmest samstemt ekspertkorps som kommenterer film industriens forretningsmodell. Og mer oppsiktsvekkende: Det mener også sentrale personer innen filmindustrien selv.

Flere av dem mener filmindustrien vil gå den samme veien som med plateindustrien, der mengden ulovlig nedlastet musikk langt overgår det som blir lovlig nedlastet – og det mens CD-salget stuper.

Kan ikke konkurrere med gratis

Jo da, vi har fått iTunes med video (fortsatt ikke i Norge), Crackle, Hulu og hva det heter alt sammen.

Annonse
Men heller ikke disse alternativene kan konkurrere med økende båndbredde, grenseløst tilbud og manglende angst for underholdningsbransjens advokater.

Har prøvd alt

Folket har vent seg til at all underholdning «på boks» er gratis. Og sånn vil det forbli, uansett hvilke tiltak som setts inn.

Platebransjen har så visst prøvd alt: trusler, søksmål, kopisperrer. Uten hell.

Skråsikker på kopisperre

Filmbransjen har vært lit forsiktigere med truslene og har bare sluppet løs advokatene når de værer en stor fisk som kan fakkes for å ha drevet lyssky forretning. Ellers har de stort sett latt det bli med de irriterende advarslene før DVD- og Blu-ray-filmene starter.

Da Blu-ray ble lansert, var bransjen skråsikker på at kopisikringen denne gangen var vanntett. Og like sikre på ingen DVD-Jon ville komme og bryte den.

Folket har valgt

Men nei. Bare uker etter at de første spillerne og diskene kom på markedet, så de første illegale kopiene dagens lys på nettet.

Filmbransjen er i ferd med å skjønne det platebransjen oppdaget for sent: At publikum først og fremst er ute etter godt innhold som kan spilles av der man er, ikke nødvendigvis bedre bilde og lyd. Platebransjen forsøkte seg med SACD og DVD-Audio. Disse formatene ga rent teknisk langt bedre lyd enn CD. I stedet valgte folket MP3, av praktiske hensyn.

Rett i lomma

Filmbransjen begynner nå å innse at folk ikke kommer til å dra med seg en bærbar Blu-ray-spiller på trikken. At de vil se TV-episodene sine på lommespilleren, uansett om bildet er litt sølete og lyden bare er i stereo. Derfor har enkelte Blu-ray-plater (og flere DVD-er) ferdigtygde formater for bærbart utstyr liggende på platene.

Men dette hjelper ikke, så lenge det i mange tilfeller tar kortere tid å laste ned de samme filene ulovlig.

Vil ikke kjøpe på ny

Blu-ray selger brukbart, men ikke i nærheten av det bransjen hadde håpet. Folk som ikke er pedantiske hjemmekinoentusiaster er rett og slett fornøyd med DVD-samlingen sin, og vil ikke automatisk kjøpe alle filmene på ny bare fordi bildekvaliteten er bedre.

Den gode, gamle kinoen lever fortsatt. men den sliter, på tross av 3D og andre påfunn som skal få folk inn i salene igjen.

– Kinoen er død

Den legendariske regissøren Francis Ford Coppola, som var tungt inne i markedsføringen av Blu-ray da det kom, sa det slik filmfestivalen i Beirut i forrige uke.

– Kinoen slik vi kjenner den er i ferd med å bryte sammen.

-Tilpass dere, eller dø

Disney-sjefen Bob Iger er om mulig enda mer pessimistisk, og da på vegne av hele bransjen.

– Forretningsmodellen som skapte filmindustrien er i ferd med å endre seg grunnlegende rett foran øynene våre. Filstudioene må gjøre dyptgripende endringer, ellers vil de ikke lenger ha noen butikk lenger.

Sparket advokaten

Filmbransjeorganisasjonen MPAA døpte nylig om «antipiratsystem» til «innholdsbskyttelse» for å unngå den krigen mot egne kunder som platebransjen har ført – og tapt.. I samme slengen sparket organisasjonen tre av sine mest sentrale medarbeidere, inkludert sin sjefsjurist.

Det beryktede selskapet Big Champagne, som sanker IP-adresser for underholdningsindustrien for å kunne saksøke enkeltpersoner som laster opp og ned ulovlig, er heller ikke muntre til sinns.

Mye, mye verre

Sjefen Eric Garland mener i likhet med store deler av TV- og filmbransjen at Hulu (gratis og høyst lovlig streamingtjeneste for TV-serier som eies av mediegigantene News Corp og NBC Universal) er ekstremt skadelig. Altså for den samme bransjen som eier tjenesten…

Men bare vent, sier Garland. I kulissene venter det noe som er mye, mye verre.

Stemmer med føttene

For når folk som har kjøpt DVD-boksene med sesong 1 og 2 av TV-serien «Mad Men» foretrekker å se de samme episodene på nettet via nye, halv-lovlige streamingtjenester som Surfthechannel.com (portal som samler de fleste kilder for lovlig TV- og filmstreaming), da har bransjen et virkelig problem.

Da handler det ikke lenger om et økende, datakyndig mindretall som fikler med torrentklienter og som elsker å se filmer før de kommer på kino. Da er selve kjernen av filmbransjens foretningsmodell berørt – flertallets medievaner.

Kilder:
Bloomberg.com
contactmusic.com
News.com
Cnet News.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse