Fangen hadde gode IT-kunnskaper...

Annonse


Hacker ble «IT- sjef» i fengselet

Britiske Douglas Havard (27) ble dømt til seks års fengsel for å ha svindlet til seg varer og tjenester for 6,5 millioner pund (om lag 59 millioner norske kroner) ved å bruke falske kredittkort på nettet.

Angrer bittert

I Ranby-fengselet nær Retford i Nottinghamshire ble ledelsen raskt klar over at Havard hadde gode kunnskaper om nett og IT. Dermed fikk han oppgaver som ga han tilgang til det interne nettverket.

Det angrer fengselsledelsen bitter på i dag.

Full kontroll

Havard fikk i oppgave å programmere fengselets nye nett-TV-stasjon. Han benyttet samtidig anledningen til å hacke seg inn i nettverket. Han låste seg så å si inne, og opprettet kontoer som bare han kontrollerte.

Annonse


Dermed var fengselsnettverket hans eiendom, uten at fengselsledelsen skjønte det. Men etter hvert gikk det opp for dem at Havard hadde opprettet seg selv som administrator, og at den egentlige ledelsen var degradert til vanlige brukere.

Ekspertgruppe måtte rydde opp

Da blemmen ble oppdaget, ble Havard satt på isolat. En kilde i fengselet oppsummerer episoden slik overfor den britiske avisen Daily Mirror:

– Det er utrolig at en fange som er dømt for datakriminalitet ble gitt ubegrenset tilgang til serveren. Han satte opp et så komplisert rekke med passord og kontoer at det måtte et helt selskap med spesialister til for å finne ut av det.

Fattig trøst

En talsmann for fengselet understreker imidlertid at Douglas Havard ikke på noe tidspunkt hadde tilgang til personlige opplysninger om medfanger.

Men stort sett alt annet hadde han åpenbart tilgang til…