Om du ikke føler deg klar for å la alle pengene du tjener resten av livet gå til platebransjen, kan du gå en tur i skogen i stedet for å møte i retten...

Annonse


Om platebransjen saksøker deg: Ikke møt opp!

USA har det siste året blitt rystet av to saker mot helt ordinære fildelere. Først ble Jammie Thomas dømt til å betale 12,3 millioner kroner for å ha lastet ned (og opp) 24 låter. Deretter ble Joel Tenenbaum dømt til å betale 4,1 millioner kroner for å ha delt sju låter ulovlig.

Ingen plikt

Dommene virker helt urimelige, sett med norske øyne. Og mer rimelige blir de ikke når vi hører at den samme dommeren som dømte Tennenbaum har latt andre slippe unna med langt mindre erstatningsbeløp. Dette på tross av at de i stedet for å møte i rettssalen rett og slett ga blaffen i hele innkallelsen.

I motsetning til i straffesaker har du i USA ikke plikt til å møte i en sivilrettslig sak. Men du kan selvsagt risikere å bli dømt likevel.

Slapp advokatutgifter

Men det er liveel et faktum at i samtlige av de fire av de tilfellene nettstedet arstechnica.com kjenner til har de aktuelle fildelerne sluppet unna med småbeløp i forhold til Thomas og Tenenbaum. Dessuten slapp de utgiftene til advokat.

Annonse
Hver av de fire fildelerne ble funnet skyldig i å ha delt ti låter hver. Dommeren Nancy Gertner, som dømte Tennenbaum til å betale nesten 18 000 pr. låt, senket prisen til 4300 pr. låt for de fire som ikke møtte.

Gå skogstur i stedet

Å måtte ut med 43 000 kroner svir også dersom du bare har vært innom Pirate Bay en tur. Men det er langt unna de «ruinert for livet»-dommene Thomas og Tenenbaum fikk.

Årsaken til det lavere beløpet var at dommeren uten videre godtok platebransjens verdivurdering av musikken som ble delt. Samtidig tok hun ikke hensyn til skadevurderingen, noe som utgjorde størstedelen av erstatningsbeløpene i Thomas og Tenenbaum-sakene.

Likevel kan se ut som om den beste strategien dersom platebransjen saksøker deg, er å kaste alle brevene fra advokatene i bøtta og gå en lang tur i skogen mens rettssaken pågår…

NB! Dette gjelder USA. Det er ikke gitt at en tilsvarende strategi ville vært smart i Norge…

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse