Åpen tilstand.

Annonse


TEST: PSP Go

Fornyelse er stikkordet for Sony høsten 2009. Etterlengtede storspill skal slippes, maskinvare skal oppgraderes og relanseres. Nå skal markedet tas tilbake.

Først ny PlayStation 3 (les vår test). Mindre, lettere, billigere, samtidig med litt større kapasitet. Mer for pengene, og den drar mindre strøm også! Ikke rart maskinen er blitt en storsuksess, og har solgt 1 million eksemplarer på tre uker.

Det er da bare rimelig at lille PSP også skal få et nytt liv. Nytt design, nye spill og nye funksjoner skal øke salget, samtidig som maskinen beholder den samme grunnleggende funksjonaliteten.

Dobbelstrategi
Forskjellen er at Sony velger litt annen strategi her. PS3 Slims formål er å erstatte den gamle, forvokste maskinen, gi den samme funksjonaliteten til lavere pris. PSP Go gjør ting annerledes. Den vanlige, gamle PSPen skal nemlig fremdeles selges, mens PSP Go blir en slags premium-modell, der prisen faktisk går oppover. Noe som også er blitt møtt med en del kritikk. Men vi er ikke her for å diskutere markedsstrategiene nå, vi skal se på selve maskinvaren. For ingen kan nekte for at det er moro med ny maskinvare til test. Og 2009 har vært generøs: Både Nintendo DSi (les vår test), PS3 Slim og PSP Go har ankommet våre kontorer. Vi kan ikke klage.

Annonse


Den er liten.

Og PSP Go er unektelig veldig fin. Det er litt som med PS3 Slim – maskinen ser ikke veldig elegant ut på pressebildene, men når man holder den i hendene forstår man hvor god jobb Sonys designere egentlig har gjort. Det er da man setter pris på alle de små detaljene.

Slankekur
Den er liten. Og lett. Den er faktisk ikke mye større enn en iPhone, men naturligvis en del tykkere. Hvordan har Sony klart det? Jo, i stedet for å ha alle styreknapper på sidene av skjermen, slik den gamle PSP har, får Go en skyvedesign der skjermen sitter for seg selv på oversiden, mens alt av knapper skyves ut fra undersiden. En logisk og elegant løsning. Noen av knappene, som volum, lysstyrke, WLAN-bryter, av og på knapp og en menyknapp, er plassert rundt enheten. Mens de store knappene som brukes til å kontrollere spill skyves altså ut.

Den eneste negative effekten av å redusere størrelsen er at skjermen er blitt noe mindre. Den vanlige PSP har en skjerm på 4.3 tommer, mens PSP Go reduserer størrelsen til 3.8. Oppløsningen forblir imidlertid den samme. Vi syntes ikke det var nevneverdig plagsomt, skjermen er uansett skarp og fin, og fungerer bra å spille på.

Kun digitalt
Det kanskje viktigste med hele PSP Go er det ganske revolusjonerende valget å droppe all fysisk media. UMD-formatet er nå borte vekk, selv om spill vil fremdeles slippes på fysiske disker for å kunne spilles på de gamle PSPene. På PSP Go er det imidlertid kun nedlastning som gjelder. Du kjøper rett og slett spill gjennom PSN-butikken, som er lett tilgjengelig via menysystemet.

Kontrollknappene er veldig gode, den analoge stikken er en klar forbedring.

For å gjøre plass til de nedlastede spillene, har PSP Go fått 16 GB med minne innebygd. Du kan videre utvide lagringsplassen med et Memory Stick-kort, men ikke den samme typen som i gamle PSP. PSP Go bruker den mindre M2-standarden, og slike kort finnes i størrelser på opptil 16 GB.

Hva gjør du hvis du har en haug med gamle UMDer da? Den er vrien. I Europa finnes det en mulighet for å laste ned opptil tre gratis spill hvis du registrerer din nye og gamle PSP. Du kan lese her hvordan man gjør det. Lite tyder imidlertid på at det vil være mulig å direkte bytte dine gamle UMDer mot digitale kopier av samme spill.

Forskjeller
For å nevne andre nyheter med PSP Go: Tidligere PSPer hadde en mini-USB-plugg som ble brukt til både PC-tilkobling og tilbehør. Denne er nå borte og erstattet med en universalkontakt som skal brukes til alt. Kabelen som følger med har USB på den ene siden, og plugges inn i en strømadapter, og kan selvsagt settes inn i en PC. Sony har vist frem en prototype av en konverter som vil la deg sette inn gammelt PSP-tilbehør, men det er uvisst når den kommer og hva den vil koste.

Forskjellen på skjermene synes her.

PSP Go har også fått Bluetooth, noe de tidligere modellene ikke hadde. Det betyr at du kan synke maskinen med et headsett, for eksempel. I tillegg er det mulig å koble en PS3-kontroller sammen med PSPen, og kontrollere spill via denne. Noe som selvsagt er en veldig kul mulighet.

Bedre kontroll
Når det gjelder kontroll, er det også gjort visse endringer på layouten på knappene. Når du åpner PSPen (noe som også skrur den på) ser du at alle knappene er flyttet tettere sammen. Den viktigste forskjellen er at den lille analoge spaken, som kunne være ganske vond på de gamle maskinene, er nå blitt mer komfortabel. Den gir litt mer motstand, og er mer behagelig. De øvrige styreknappene virker også hakket mer gode å trykke på, mer responsive og føles generelt bedre. Dermed blir hele spillopplevelsen bedre på den nye PSPen. Noen runder med Gran Turismo PSP bekrefter dette.

Noe mer vi burde nevne? Vi har ikke hatt mulighet til å teste batterilevetiden grundig, men alt tyder på at den er bedre – bare det at det fysiske UMD-drevet mangler innebærer at det brukes mindre strøm. Vi må imidlertid påpeke at batteriet her kan ikke tas ut, slik man kunne på de gamle maskinene.

Vellykket, men blir det en suksess?
Når alt kommer til alt, det er ingen tvil om at maskinen er meget fin. Den er liten, lett, stilig og mer komfortabel å bruke. Og den har jo faktisk flere muligheter enn de forrige. Det store spørsmålet er selvsagt om Sony gjør rett i å satse på digital distribusjon, og om det er riktig valg å prise maskinen såpass høyt. Dette vet vi ikke før det er gått en stund. Vi synes rent personlig det er veldig greit å laste ned spill fremfor å ha masse små disker liggende rundt omkring, men vi er klar over at det innfører en del begrensninger. Tiden får vise.

PSP Go lanseres neste uke, den 1. oktober. Den vil koste rundt 2.500 kroner.