Denne brikken sitter i den nyeste utgaven av iPhone, og er produsert av Samsung. Men de fleste tror at det er en Apple-chip likevel.

Annonse


– Dette er Apples egen chip

Denne brikken sitter i den nyeste utgaven av iPhone, og er produsert av Samsung. Men de fleste tror at det <i>er</i> en Apple-chip likevel.
(Ill.: iFixit)
Prosessorbrikken i Apples nye iPhone 3GS er tydelig merket «Apple», selv om den vitterlig er produsert av Samsung.

Unik teknologi

Mange bransjefolk, eksperter og analytikere er likevel overbevist om at det ikke er en Samsung-utviklet prosesor det er snakk om. Samtidig er det på det rene at chipen har svært lite å gjøre med den elektronikken som sitter i Samsungs egne mobiltelefoner.

I april i fjor kjøpte Apple brikkeprodusenten Semi. Selv om Semi er en dverg i forhold til Intel og AMD, skal selskapet etter sigende ha en unik teknologi for å spare strømforbruk i komponentene sine.

Intel venter

Verken Apple eller Semi har imidlertid selv kapasitet til å produsere brikker i den skala iPhone-poduksjonen krever. Dermed forblir selskapet avhengig av samarbeidspartnere som Samsung.

Annonse
Intel har ingen ting å tilby Apple når det gjelder mobiltelefoner og små, bærbare mediespillere der ekstremt lavt strømforbruk er avgjørende. Det ledende selskapet i verden innen brikker har derfor valgt å «stå over» en generasjon, og vente til markedet for såkalte MIDs tar av.

MID er framtida

En MID (Mobile Internet Device) er en større utgave av en Smartphone. Eller om man vil: En mindre utgave av mini-laptopen (netbook). Mange tror at Apple jobber med en slik, og vi vet at andre definitivt gjør det. Noen, som for eksempel Nokia lanserte allerede i 2006 en slags MID-modell, som på folkemunne ble kalt «sofasurfer».

Og nylig lanserte Toshiba sin BDX2000, som gjør akkurat det samme med spesifikasjoner anno 2009.

Neppe Atom i «iPad»

Apples sagnomsuste iPad (eller iTablet, som den også kalles) er foreløpig bare et rykte. Men informerte kilder nær Apple virker skråsikre på at det kommer et slikt produkt. Og at det sannsynligvis blir lansert under det årlige Apple-jippoet i begynnelsen av februar.

I denne dingsen ville det være naturlig for Apple å bruke Intels Atom-prosessor. Men mange tror nå at de i stedet vil bruke en videreutviklet utgave av prosessoren som sitter i iPhone 3GS, og at denne vil være en fullblods Apple-design.

Tre store

Dermed kan verden komme til å oppleve at det blir tre store chip-produsenter i verden: Intel, AMD og Apple. Men til forskjell fra de to etablerte rivalene vil neppe Apple produsere for andre.

De fleste tror selskapets strategi er å selv ta hånd om alle ledd i sin «næringskjede»: Både programvare, maskinvare, butikker (Apple Store) og nett-tjenester (iTunes og App Store). Apple-brukerne kjøper allerede nå det meste på ett sted. I framtida må de kanskje kjøpe alt på samme sted – mens Apple slipper å kjøpe noe som helst av andre.

Kilde:
CNet News.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse