CD-kjøp på eBay førte til tapt arbeidsfortjeneste og mange arbeidstimer for en tysk Anastacia-fan. Nå får han erstatning.

Annonse


Denne dama betyr datatrøbbel

I 2005 prøvde Sony Music å innføre en drastisk form for kopisikring på sine CD-plater. ved hjelp av et lite program (et såkalt «rootkit») som ble snikinstallert på brukerens PC skulle man stoppe kopiering og spredning på nett.

Skandale i alle ledd

Planen mislyktes, og slo tilbake på Sony. Enden på visa ble at selskapet måtte ut med 175 dollar til samtlige ofre for rootkit-skandalen.

Det hører for øvrig med til historien at programvaren Sony brukte delvis var stjålet fra norske Jon Lech Johansen – også kjent som «DVD-Jon».

Men saken er ikke slutt ennå – snart fem år etter at den først sprakk.

Annonse
Nå har nemlig en tysk CD-kunde fått rettens kjennelse for at han har krav på erstatning for trøbbelet han fikk da han prøvde å spille en Sony-CD på sine tre PC-er. CD-en med artisten Anastacia kjøpte mannen via den tyske avdeling av auksjonstjenesten eBay.

Mannen fikk mistanke om at noe var galt, og skannet maskinene sine med et antivirusprogram. Programmet fant Sonys rootkit, men i fjerningsprosessen mistet mannen store mengder data midlertidig.

Nå har retten i Hamburg (Amtsgericht Hamburg-Wandsbek) bestemt at eBay må ut med 1200 euro(om lag 10 360 norske kroner) i erstatning til mannen. 300 euro er erstatning for tiden han brukte på å kjøre antivirusprogrammet og få på plass igjen fra backup data som gikk tapt. Mannen måtte i tillegg ut med 800 euro til en fagperson som rettet feil i nettverket hans i kjølvannet av oppryddingen.

Maenn forlangte opprinnelig 1500 euro. Beløpet ble noe redusert, men retten finner det godtgjort at mannen tapte penger på hendelsen. Han er selvstendig næringsdrivende, og hadde ikke inntekter av virksomheten sin i den tiden han slet med å få PC-ene opp og stå igjen.

Saken har vakt en viss oppsikt i Tyskland, som ikke har noen tradisjon for slike søksmål som man helst forbinder med USA.

På nettet verserer det for øvrig flere vittige kommentarer om at det er mannens dårlige musikksmak som har skylda….

Kilde:
Heise Online.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse