Colin Angle leder selskapet iRobot, som både leverer krigsroboter og automatiske støvsugere.

Annonse


Ingen tror på roboter

BERLIN/IFA (ITavisen.no): – Problemet med roboter er at ingen tror at de fungerer.

I krigen og på kjøkkenet

Dette sier Colin Angle, leder og med-grunnlegger av selskapet iRobot, kjent for støvsugeren Roomba.

– Halvparten av inntektene våre kommer i dag fra militære roboter. Den andre halvparten fra hjemmeroboter som Romba, forklarer Angle.

– Redder liv

Selskapet hans har fått store kontrakter med det amerikanske forsvaret, som blant annet bruker roboter i Irak og Afghanistan.

Annonse


– Disse robotene sparer mange soldaters liv. For eksempel brukes de til å desarmere bomber og gå inn i uoversiktlige, trange områder der det ikke hjelper å ha avanserte våpen med seg.

– Helsevesenet kommer

Angle er ikke overrasket over at forsvaret har kastet seg over robotene hans. Men han innrømmer at han er litt mer skeptisk til markedet for roboter til hjemmebruk.

– Helsevesenet kommer nok til å bli en stadig større kunde for oss, med en stadig økende skare av eldre som trener hjelp hjemme. Men yngre mennesker ser ikke alltid behovet for en elektronisk hjelper.

Reduserer må-oppgaver

Like fullt har Romba vært en suksess, i USA så vel som i Europa.

– Målet er at folk skal bruke mer tid på det de har lyst til å gjøre og mindre tid på et de må gjøre, sier Angle.

Mekanikk gjør roboter dyre

Men på tross av suksessen snakker vi ikke om noe folkeeie. Roboter har ennå et begrenset marked. Ikke minst fordi de er dyre.

– Utfordringen vår er at folk forbinder roboter med science fiction, ikke med praktiske oppgaver som skal løses. Samtidig er det ikke mulig å få til en «Moores lov» for roboter, der alt blir billigere i rasende fart. Grunnen er at vi bruker vel så mye mekanikk som elektronikk. Og mekanikk holder seg i pris, sir Angle.

– Sosiale roboter er fremtiden

Han mener at dette også er grunnen til at iRobot så å si ikke har konkurrenter. Koreanske LG og Samsung og svenske Electrolux har hjemmeroboter i sitt sortiment, men de har så langt ikke solgt noe særlig av dem.

En robotbedrift er pr. definisjon nødt til å ha fremtidsvisjoner. Colin Angle tror det nye store vil bli sosiale roboter. Gjennom disse kan du snakke med vennene dine på en helt anen og mer nærværende måte enn med for eksempel webkamera.

– Roboten vil kunne gestikulere og vise følelser, akkurat som et menneske. Du vil i mye større grad føle at det er en virkelig person du snakker med, sier iRobot-sjefen.