Ved hjelp av seks høyttalere og anvendt elektronikk klarer Sonic Emotion å få til en helt spesiell 3D-effekt.

Annonse


Glem sourround – her er 3D-lyd!

BERLIN/IFA (ITavisen.no): Fra før av har vi surround med 5, 7 og til og med ti kanaler (pluss subwoofer). Men nå kommer 3D-lyden.

Lyden svever

Det hevder i hvert fall direktør Andy Macaluso i det sveitsiske selskapet Sonic Emotion.

Foran et forbløffet pressekorps kunne Macaluso demonstrere hvordan en liten høyttaler med seks elementer ikke bare kunne gjøre lydbildet superbredt, men også gi inntrykk av at temmer og instrumenter svever ute i rommet, tilsynelatende uavhengig av høyttaleren.

– Ikke jukse-surround

– Dette er verken det samme som ekte surround eller jukse-surround som du kjøper når du ikke har plass til et fullblods anlegg. Dette er noe helt annet, skryter sveitseren.

Annonse
Og vi er villige til å gi ham rett. Naturtro lyder det ikke, og heller ikke fett, som et skikkelig anlegg. Men fascinerende er det når Shakira formelig står og synger ute i rommet. Spesielt når hun er akkompagnert av bildet på en konsert-disk.

Effekt i hodetelefoner

Foreløpig har interessen blant de store i bransjen vært beskjeden, innrømmer Macaluso. Men han kan skilte med to suksesser: Den seriøse, tyske hodetelefonprodusenten Beyer Dynamics har lagt inn systemet i en av sine dyreste modeller. Og den kinesiske billigprodusenten Scott har implementert Sonic Emotion-løsingen is samtlige av sine lydprodukter.

Nå håper Macaluso at flere vil følge etter.

I hodetelefoner viker for øvrig systemet slik at lydkilden blir stående i samme posisjon om du vrir på hodet. En bil som kommer bakfra vil altså virke som den kommer forfra om du snur deg 180 grader.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse