Messemaskoten Miss IFA filmer med  JVCs nye videokamera GZ-X900. I bakgrunnen IFAs landemerke, radiotårnet Funturm.

Annonse


Storslipp i Berlin

I morgen åpner den årlige IFA (Internationale Funkausstellung)-messen i Berlin. Med sine 121 00 kvadratmeter, 1164 utstillere, over 6000 akkrediterte journalister og godt over 200 000 forventede besøkende er messen uten tvil verdens største i sitt slag.

Lanseringsfest

ITavisen er naturligvis på vei, og forventningene er store til det som etterhvert har blitt årets lanseringsfest for ny teknologi rettet mot vanlige forbrukere.

De siste årene har fokuset skiftet fra tradisjonelle lyd- og bildeprodukter til den digitale verdenen. PC-industrien er sterkere representert enn noen gang, med navn som Lenovo, Cisco og Microsoft på prangende standplasser.

Derimot glimrer Apple og Intel med sitt fravær, selv om de er representert med noen av produktene sine i andre sammenhenger.

Annonse
3D for alle penga

På CES-messen i Las Vegas i januar var 3D selve «greia». Nå har dette fenomenet for alvor kommet til Europa, og på årets IFA vil så godt som alle de store elektronikkprodusentene vise hva de har å by på av skjermer, briller, projektorer, spill og filmer.

3D-teknikken har vært i bruk siden 1960-tallet, men det er først nå den er i ferd med å gjøre sitt inntog i private hjem. Med dagens digitale muligheter blir realismen større, og mange har allerede opplevd 3D-film på kino.

På lydfronten er utvilsomt den største, forhåndsannonserte nyheten Dolbys nye 10.1-system, som bruker intet mindre enn 10 høyttalere i tillegg til subwoofer.

Tidligere i år lanserte Dolby sitt Dolby Pro Logic IIz, som gir deg en lydmessig fornemmelse av høyde.

Vekk med kablene!

En annen nyhet på årets messe er trådløs HD-TV. Målet er å kvitte seg med kablene for godt, og forsøkene med trådløs strøm tyder på at dette vil bli en realitet en gang i nær framtid. Foreløpig må vi imidlertid nøye oss med trådløs signaloverføring.

Tidligere har dette vært mulig med standardoppløsning, men nå kan man også gjøre det i HD-kvalitet, for eksempel fra en Blu-ray-spiller til en flatskjerm.

To konkurrenter

Det finnes to konkurrerende teknologier på området: WirelessHD og Wireless HDMI.

Så langt ser det ut som om WirelessHD har mest vind i seilene, med navn som Broadcom, Intel, LG, Panasonic, NEC, Samsung, SiBEAM, Sony, Philips og Toshiba med på laget.

Bærbar Blu-ray

Bransjen er nå så godt som sikker på at Blu-ray vil overta for DVD helt og holdent. Dette på tross av at DVD fortsatt holder stand og salget av Blu-ray-spillere og -disker bare står rundt 10 prosent av salget i både Europa og USA. Resten er DVD.

På IFA-messen i år kommer vi til å få se svært mange nye Blu-ray-spillere. Blu-ray i laptoper og stasjonære PC-er har så langt ikke vært noen stor suksess, men kanskje små, bærbare enheter med innebygd skjerm vil slå bedre an. Disse er det mange av på IFA i år. Sonys nye PS3 Slim er riktig nok liten og kjekk, men på toget eller flyet er den helt ubrukelig.

Luksus i krisetid

På tross av finanskrisen (som mange nå avblåser) er markedet for superdyre produkter fortsatt levende. Hele to av de til sammen 23 hallene er dedikert til superdyrt stereo- og hjemmekinoutstyr, og det vrimler av luksusprodukter. For eksempel minnepinner dekket av diamanter, omdøpte mobiltelefoner med høy prislapp og flatskjermer i frekt design til dobbel pris av standard vare.

Samt masse, masse dingser – fra kameraer og GPS-enheter tril futuristiske støvsugere og robothjelpere.

Rapport følger!

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse