DSC02704

Annonse


TEST: PS3 Slim

Konkurransen konsollmakerne i mellom er mer dramatisk enn noen gang. Dermed er presset stadig større på å lansere nytt, oppdatere, oppgradere, stadig være på hugget. Det holder ikke lenger å bare slippe en konsoll på markedet og la den leve sitt liv uten nærmere innblanding. Microsoft oppdaterer programvaren på sin Xbox 360 som introduserer betydelige, nye funksjoner, Sony redesigner maskinvaren sin. Og det bare tre år etter at PlayStation 3 opprinnelig kom på markedet (og egentlig bare to og et halvt år etter at den kom til Norge).

Den såkalte PS3 Slim (Slim er bare et kallenavn, den nye maskinen heter tross alt bare PlayStation 3, akkurat som den opprinnelige utgaven som nå blir faset ut) kommer altså i salg i dag. Vi har hatt den ferdige, butikk-klare maskinen i noen dager nå, og har rukket å gjøre oss en del inntrykk.

Mindre, mer økonomisk
Mye av poenget bak konsollen er at reduserte produksjonskostnader og mer effektiv teknologi gjør det mulig å skvise PS3-innmaten i en mindre, mer elegant innpakning. Dermed tar maskinen mindre plass og er mer strømeffektiv samtidig som den beholder den samme kraften og funksjonaliteten. Så dette er den samme PS3 som før, men med nytt utseende. Forskjellen er ikke dramatisk.

Det er nå fysiske knapper som trykkes ordentlig inn. De lyser også når maskinen er på.

Annonse
Selv ikke utseendeforskjellen kan karakteriseres som overveldende. Nye PS3 er mindre, slankere og lettere enn den ganske massive originalen. Forskjellen er imidlertid ikke sjokkerende, det er fortsatt ingen lettvekterkonsoll. Ikke sånn som den mindre versjonen av PS2 i sin tid var – der snakket vi en virkelig effektivisering av produksjonsprosessen. Det blir spennende å se om Sony velger å redusere størrelsen på PS3 ytterligere om noen år. Maskinen har tross alt teoretisk fortsatt syv år igjen av levetiden.

Mer plast
Så, vi pakker ut maskinen og tar av plasten. Nye PS3 er helt klart lettere å håndtere, og i forhold til den monolittaktige originalen føles den mer bærbar. Den er også ganske mye mer stilig i virkeligheten enn de første pressebildene tydet på. De kosmetiske endringene slutter ikke med størrelsen og vekten. I stedet for det skinnende, glinsende belegget på originalen er Slim-versjonen dekket med litt mer ordinær, matt plast, slik av noe av den eksklusive følelsen PS3 tidligere utsrålte er borte. Slim-maskinen er fortsatt stilig, som sagt, men den føles ikke like dyr og heftig lenger.

Siden formfaktoren er nokså lik, er Blu-ray-drevet fremdeles plassert på samme sted, og innmatingen av disken foregår identisk. De to knappene ved siden av drevet, for å skru maskinen av og på og for å få ut diskene, er endret fra trykksensitive på den første PS3 til vanlige, fysiske knapper. Dessuten er “masterswitchen” på baksiden av konsollen borte, du bruker bare knappen på forsiden for å skru maskinen av eller på. På forsiden finner vi også to USB-porter samt lokket som skjuler den 120 GB store harddisken. Denne kan altså byttes ut og erstattes med en større en, og prossessen innebærer kun at du tar ut noen skruer.

I forhold til de aller første versjonene av PS3, som hadde fire USB-porter samt plasser til en rekke forskjellige minnekort, er funksjonaliteten i Slim noe redusert. Sony kuttet ut to av USB-portene og minnekortplassene i senere versjoner av den store PS3, og den nye konsollen fortsetter denne tankegangen.

Stående
En ting vi måtte sjekke er om PS3 Slim klarer å stå vertikalt, da vi foretrekker å ha våre konsoller stående. Det klarer den faktisk helt fint, selv om den er noe mindre stabil enn den tyngre og større originalen. Det skal være mulig å kjøpe et separat støtte for å gjøre den nye maskinen mer stødig, men så lenge du er forsiktig og ikke dytter i den, bør den klare seg fint på egne bein.

DSC02695

Baksiden av konsollen har de samme tilkoblingene som den gamle versjonen, med HDMI, nett og optisk ut, samt en universiell port for komponent- og komposittkabler. Husk at du må kjøpe HDMI- eller komponent-kabel separat, kun den dårligste varianten, kompositt, følger med. Strømpluggen er forøvrig også endret til en mer standarisert type.

Hva er nytt?
Når vi skrur på maskinen, merker vi at introduksjonslogoen er endret til den nye “PS3”-fonten. Alle spor etter Spiderman-logoen er nå borte. Orkesterlyden ved oppstart er faktisk også ny. Den nye 3.0-versjonen av programvaren, som ble lagt ut i dag, følger ikke med maskinen, så du må oppdatere selv. Vi har allerede gjort det, og registrerer den nye kanalen som viser hva er nytt i PSN-butikken, den større fonten, den animerte stjernestøv-bakgrunnen, den redesignede vennemenyen samt statusvinduet som viser hvor mange av dine venner er på nett og hvor mange beskjeder du har.

Det har vært mye debatt rundt støyen fra PS3 Slim. Vi har ikke utført noen vitenskapelige målinger, men det kommer helt klart en merkbar lyd fra maskinen – den er imidlertid lavere enn vår gamle PS3, som kunne faktisk bråke ganske tydelig. Viftelyden er der altså, men er ikke så ille. Det er ikke noe spesiell støy som kommer fra Blu-ray-drevet, bortsett fra når du setter inn og tar ut diskene. Lyden som kommer da er rimelig fæl. Totalt sett er ikke PS3 Slim imponerende støyfri, men den er heller ikke den verste i klassen.

Noe er tatt bort
Hva øvrig funksjonalitet angår er det allerede blitt nevnt at muligheten for å installere Linux er borte, at PS2-kompatibiliteten ikke kommer tilbake, men at maskinen i stedet har fått mulighet til å snakke sammen med TVer over HDMI. Det betyr med andre ord at visse TVer lar deg bruke deres fjernkontroll for å kontrollere PS3, for eksempel ved filmavspilling.

Firmware 3.0, skjermen som viser hva som er nytt

Det er ellers ikke dramatisk mye nytt å nevne. Vi prøvde noen spill på den nye maskinen, både diskbaserte og nedlastbare, vi tittet på noen Divx-filmer samt på Blu-ray, og alt fungerer selvsagt tilfredsstillende. Det er tross alt samme gamle PS3, bare i en ny innpakning. Dine gamle PS3-spill vil fungere som før, det samme gjelder dine DVDer og Blu-ray-filmer. Det er ingen forbedringer når det gjelder ytelse (kanskje noen sekunders forskjell når det gjelder oppstart av filmer, men det er strengt tatt helt minimalt). Kjenner du til PS3 fra før vet du akkurat hvordan den nye maskinen vil fungere.

Vi er ikke helt sikre på om eksisterende eiere av PS3 har noen nevneverdig grunn til å oppgradere til ny maskin, med mindre de har desperat behov for å spare litt plass under TVen. Greit, du får med 120 GB disk, men du kan jo også oppgradere harddisken i den gamle varianten. Er du ny kunde, har du uansett ikke noe valg, den er den nye varianten som kommer til å bli solgt fremover.

Dette er fremtiden
Faktum er at Sony har tatt en allerede mektig konsoll og gjort den mindre og lettere, og det er fremdeles et herlig stykke avansert teknologi vi snakker om her. Med noen glimrende spill på vei, og en pris som ligger på noe under 3.000 kroner, er det egentlig ingen grunn til å ikke hoppe på PlayStation-toget, om du hittil har vært i tvil. PS3 Slim er en fin maskin og vil helt sikkert bare blir bedre fremover.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse