Nokia-office

Annonse


Nå får mobilen full Office

Nokia-office
(Ill.: BetaNews.com)
I går gikk det rykter om en avtale mellom Nokia og Microsoft som skulle involvere Office.

Avkreftet ryktene

I natt norsk tid fikk ryktene kjøtt på beinet, på tross av at de så sent som i går kveld ble halsstarrig benektet av Nokia-sjefen Kai Ostamo:

– Det foreligger ingen planer om å lage en mobil utgave av Office for Nokia, uttalte han kategorisk.

Det stemte altså ikke. Og ikke nok med det: Det viser seg at avtalen mellom den finske mobilgiganten og den amerikanske programvarekjempen er mye mer omfattende enn antatt.

Annonse


Historisk dag

Faktisk er det første gang i historien ast Microsoft lisensierer sin kontorpakke for en helt annen mobilplattform enn Windows Mobile. På desktop-fronten har selskapet likevel tradisjon for slikt. Microsoft har jo i mange år levert Office-pakken for Mac.

Microsofts mobilpakke for Symbian 60-baserte-telefoner inneholder følgende:

Microsoft Office Communicator Mobile: En MSN Messenger-lignende lynmeldingsklient primært for bedrifter.
Microsoft Office Mobile: Mobile versjoner Word, PowerPoint, Excel og OneNote som skal være fullt ut kompatible med de fulle PC-versjonene.
Microsoft SharePoint Server: Gir mobil tilgang til bedriftens interne og eksterne nettportaler (intranet og extranet).
Microsoft System Center: Styrings- og synkroniseringssystem tilsvarende Windows Mobile Device Center i Windows Vista.

Kommer i E-serien

Det skal også være planlagt en Internet Explorer-lignende nettleser for Symbian, tilsvarende den som finnes i Windows Mobile. Men det er usikkert når denne kommer. Symbian har allerede sin egen nettleser, og mange Nokia-eiere bruker mobilversjonene av Opera (Opera Mobile/Mini).

Foreløpig er det bare Nokias E-serie (for eksempel E72) som får programpakken forhåndsinstallert. De første Office-modellene kommer tidlig neste år.

Kan bli tilbudt alle

Men selv om Nokia eier Symbian, bruker flere andre mobilprodusenter mobiloperativsystemet i sine telefoner. Det gjelder blant andre Sony Ericsson, Samsung og Motorola.

Det er ennå ukjent om Office vil bli tilbudt på telefoner av annen type enn Nokia, men sannsynligheten taler for at samtlige telefoner med Symbian 60 som operativsystem vil få muligheten til å kjøre Office-pakken.

Mange stiller seg tvilende til om en avansert og funksjonsrik kontorpakke som Office vil gå særlig bra på små mobiltelefoner med beskjedne tekniske spesifikasjoner. Men her kan Kai Ostamo berolige oss med at programvaren er testet med flere nyere Nokia-modeller, og at den kjører helt uproblematisk.

Kilder:
Betanews.com
Yahoo News/PC World
Arstechnica.com

Annonse


Annonse


Annonse