Domene

Annonse


Levde fett på andres domener

For første gang i USAs historie er nå en domenehai arrestert, tiltalt for tyveri av en nettadresse.

Godt navn

Det dreier seg om Daniel Goncalves, som torsdag i forrige uke ble arrestert av politiet i New Jersey, USA.

Goncalves skal i følge tiltalen ha stjålet domenenavnet P2P.com. Dette nettstedet kjøpte advokaten og nettentrepenøren Marc Ostrofsky sammen med ekteparet Albert og Leslie Angel i 2005 for 160 000 dollar – om lag 968 000 norske kroner.

Så potensiale

Selgeren var selskapet Port to Print. Domenenavnet hadde altså i utgangspunktet ikke noe med fildeling å gjøre. Men ekteparet så potensiale i P2P-navnet, som jo var på alles lepper i kjølvannet av fildelingsrevolusjonen.

Annonse
Ekteparets partner Ostrofsky er for øvrig ingen smågutt i amerikansk næringsliv. Han styrer domeneselskapet IREIT, som blant annet har den kjent IT-millardæren og tidligere presidentkandidaten Ross Perot som investor.

Hacket e-postkonto

Så langt, så godt. Hadde det ikke vært for en 25 år gamle IT-mannen Daniel Goncalves. Han skal i følge politiet ha hacket seg inn på Angel-parets e-postkonto for å få tak i innloggingsinformasjonen til P2P.com-domenet.

Ved hjelp av denne informasjonen og noen noen nettmessige håndgrep gjorde Gocalves en såkalt «domain push»-manøver, slik at domenet ble overført til hans konto.

– Slikt skjer

Både Gocalves og Angel-paret hadde parkert sine domener hos Godaddy, verdens største registreringsfirma (registrar) av domener med over 30 millioner nettsteder i sin database.

Ekteparet klaget naturlig nok sin nød til Godaddy, men ble avvist med henvisning til at «slikt skjer». Dessuten kunne jo Goncalves «dokumentere» at han hadde kjøpt domenet for latterlige 1500 dollar (om lag 9000 kroner) fra Angel-paret!

Solgte domenet på eBay

Frekkheten kjente tydeligvis ingen grenser for Goncalves. Mot slutten av 2006 la han P2P.com ut for salg på eBay, og klarte å selge det for 111 000 dollar (om lag 671 000 norske kroner). Kjøperen var basketballstjernen Mark Madsen, som rimeligvis hevder å ha handlet i god tro.

Goncalves hadde gjort lignende stunt før, tydeligvis med stort hell. For han hadde både hus med svømmebasseng og både Lotus og Mercedes i garasjen. I tillegg reiste han konstant over hele verden, i følge med vakre kvinner og med spesiell forkjærlighet for eksotiske og dyre reisemål.

Minimalt interessert politi

Angel-paret, som bor i Miami og Florida, anmeldte først forholdet til sitt lokale politi. Disse fattet minimal interesse for saken, og henla den. Mye tyder på at politibetjenten som oppsøkte paret for å registrere anmeldelsen knapt skjønte hva et domene var.

Men prat ville ikke gi seg, og har nå reist sivilt søksmål mot både Goncalves og Godaddy. Og torsdag i forrige uke ble altså Goncalves arrestert, siktet for kriminell virksomhet. Årsaken var at New Jersey-politiet hadde fattet interesse for saken. De kjente Goncalves godt fra før, uten å ha kunnet ta ham. Nå øynet de en mulighet for å få noe på ham.

Domenetyver blir som andre tyver

Dersom Goncalves skulle bli dømt, vil det i så fall være den første dommen i sitt slag i USAs rettshistorie. Og domenetyverier vil dermed være som andre tyverier – et straffbart forhold som gjør at den skyldige ikke lenger kan meske seg med reiser, dyre biler og hus, men i stedet må tilbringe tiden bak murene.

Kilde:
domainnamenews.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse