Windows Vista har ikke solgt så bra som Microsoft hadde håpet. Samtidig synker det generelle PC-salget.

Annonse


Nå raser Windows-salget

Salget av Microsofts Windows har sunket med 17 prosent fra juli i fjor til juli i år. Det er første gang i historien at selskapet må notere seg nedgang i salget av sitt operativsystem.

Fortsatt dominans

Windows er fremdeles helt dominerende på PC-markedet, og er ikke direkte truet av verken Mac OS eller Linux.

Men det er liten tvil om at Mac har spist seg inn i den private delen av markedet. Samtidig begynner Linux å både ta en betydelig jafs av bedriftsmarkedet, og også en del av markedet for mini-laptoper.

Vista-svikt

Nedgangen skyldes primært den generelle nedgangen i PC-salget i kjølvannet av finanskrisen. Dette gjelder både på desktop-siden og i servermarkedet.

Annonse
Men det er også et faktum at den foreløpig siste utgaven av Windows, Windows Vista, ikke har blitt det Windows har hadde håpet. Operativsystemet har fått hard medfart i pressen, og selv om Vista blir forhåndsinstallert på de fleste PC-er som selges på privatmarkedet nøler mange bedrifter med å oppgradere.

Foretrekker gammelt

I tillegg er det et faktum at Vista rett og slett ikke kjører på et flertall av de såkalte netbooks, de små og lavt spesifiserte mini-PC-ene som har blitt svært populære de to siste årene.

I stedet for Windows Vista forhåndsinstallerer produsentene gode, gamle Windows XP. Det betyr at salget forskyver seg fra et nytt til et gammelt produkt, noe som ikke er heldig for Microsofts image som ledende innen programvareteknologi.

Håper på Windows 7

Microsoft setter nå sin lit til Windows 7, som kommer før jul. Prøveversjonene har fått svært god mottagelse, og mange tror at Microsoft kan gjenopprette tilliten de nyter som verdens største programvarehus med dette produktet.

Nyheten om det fallende Windows-salget sendte i natt Microsoft-aksjen ned åtte prosent på teknologibørsen Dow Jones.

Kilde:
Yahoo News/Reuters

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse