Det svenske Piratpartiet var først ute. Her under demonstrasjonene i forbindelse med rettssaken mot Pirate Bay.

Annonse


Piratpartiet i lykkerus

Felre hundre piratpartister i Stockholm, Malmö, Göteborg og flere andre svenske byer skrek av glede da det i natt ble kjent at partiet hadde fått 7,1 prosent av de svenske stemmene i valget til EU-parlamentet.

Da hadde partikadrene festet hele natten med mat, drikke og partisanger – de fleste iført sine lillafargede uniformer.

– Verden neste!

Like over midnatt var det klart at partiet får en representant i EUs «Storting».

– Nå skriver vi historie. Nå sikrer vi borgerrettighetene i Sverige, Europa og verden, jublet partilederen Rickard Falkvinge etter at valgseieren var et faktum.

Annonse


Lekegrind for raringer?

EU-parlamentet er utvilsomt et viktig organ. Men interessen for det politiske organets arbeide er svært lav blant EUs nesten 500 millioner innbyggere. Oppslutningen om gårsdagens valg var under 50 prosent, og dermed lavere enn ved forrige valg.

Ultra-konservative, innvandringsmotstandere og ytterste høyre fløy kuppet på mange måter årets valg – og altså også Piratpartiet. Mange hevder at EU-parlamentet nå blir ytterpartienes lekegrind og et forum for politiske raringer.

Større enn etablerte partier

Piratpartiets valgseier har dermed trolig mer å si for svensk innenrikspolitikk enn for Europa som helthet. Partiet er nå større enn både Moderaterna (som tilsvarer det norske Høyre) og Socialdemokraterna (som tilsvarer det norske Arbeiderpartiet) blant velgerte under 30 år.

Og det er et faktum den svenske politiske eliten ikke lenger kan la være å forholde seg til.

Uten stemmerett

Sverige sender totalt 20 representanter til EU-parlamentet i Brussel. To av disse representantene er ekstrarepresentanter i henhold til det såkalte Lisboa-forliket. En av disse ekstrarepresentantene er altså fra Piratpartiet.

Inntil videre har de to ekstrarepresentantene bare observatørstatus, og dermed ingen stemmerett. Men når Lisboa-bestemmelsen trer i kraft, vil de få full parlamentarisk status.

Det blir etter alt å dømme Piratpartiets toppkandidat Christian Engström som reiser til EU-hovedstaden. Men siden kumuleringsstemmene ikke er talt opp ennå, har andrekandidaten Amelia Andersdotter også en mulighet.

Kilder:
Aftonbladet.se
Expressen.se
Piratpartiet.se