256983

Annonse


Denne saken kan endre alt

Det er ISPen Lyse som har fått i fanget en svært viktig sak om fildeling i Norge.

Åpnet for at advokat kan jakte pirater

Post- og teletilsynet har åpnet for at også advokater skal få lov til å jakte pirater på nett, dermed blir det nå vanskeligere for personen som lekket den norske storfilmen Max Manus å skjule sin identitet bak en IP-adresse.

Det er denne saken som har stor prinsipiell betydning og som ITavisen omtalte på lørdag forrige uke. Samtidig har Datatilsynet gått ut og sagt at det er langt fra greit at advokater jakter på fildelere.

Det samme mener Per Morten Hoff i IKT Norge: – Hensynet til personvernet må rage høyere enn ønsket fra Willy Jensen om å få en sheriffstjerne i cyberspace, sa Per Morten Hoff til Dagens Næringsliv.

Annonse


Lyse anker

Lyse Tele varsler at de vil anke dommen:

– Én ting er om politiet ber om slike opplysninger, men her er det en privat aktør – representert av advokatfirmaet Simonsen – som vil ha identiteten utlevert. Vedtaket til tilsynet er et prinsipielt vedtak, som tjener seg på å bli behandlet på høyest mulig forvaltningsnivå, sier Herbjørn Tjeltveit i Lyse til Dagbladet.no.

En så prinsipielt viktig sak kan bli veiledende for norske domstolers behandling av lignende saker i fremtiden.

Det spesielle med Max Manus-lekkasjen var at filmen hadde en god kvalitet til å være et opptak fra en kinosal. Grunnen til den gode kvaliteten er at det er en kinomaskinist som skal ha tatt opp filmen.

Hele vedtaket kan du lese her (PDF).

Kilde:
Dagbladet.no

Annonse