Før var det stort sett sprit og narkotika de så etter. Nåp kan du snart bli sjekket for MP3 og DivX.

Annonse


Vil stoppe MP3-filer i tollen

USA, EU og en rekke andre land er i ferd med å sluttføre den såkalte ACTA-avtalen. Denne avtalen skal regulere og harmonisere de ulike landenes lovgivning når det gjelder piratvirksomhet.

Sammendrag offentliggjort

Forhandlingene foregått uten særlig oppmerksomhet helt siden 2006, og først i forrige uke ble det offentliggjort et sammendrag av teksten i forslaget.

Ett av tiltakene som foreslås er oppsiktsvekkende nok at tollere skal få rett til å sjekke MP3-filer og DiVX-filer som befinner seg på de reisende bærbare PCer eller mediespillere.

Du kan bli stoppet

med andre ord kan det komme til å oppstå situasjoner der du blir bedt om å dokumentere at du faktisk har kjøpt musikken eller filmene du har med deg for å slå i hjel tiden på flyet og ventetiden i avgangshallen.

Annonse


Det høres ut som en dårlig aprilspøk, men er det er faktisk seriøst ment.

Ettterlyser debatt

Prosjektleder Torgeir Waterhouse i IKT-Norge roper nå et kraftig varsko. Til nettstedet Teknofil.no sier han at han nå frykter et overvåkingssamfunn a la George Orwells berømte roman 1984.

Også Forbrukerrådet er skeptiske, og etterlyser en politisk debatt om avtalen i norske medier.

I helga ble det kjent at den norske film- og platebransjen har rett til skaffe seg opplysninger om hvilket navn som skjuler seg bak en IP-adresse som har vært aktiv på fildelingsnett.

I framtida kan muligens fildelere med ulovlig materiale på disken sin heller ikke føle deg trygge når de går ut av huset…

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse