iTunes vil gjøre det mer attraktivt å kjøpe album.

Annonse


Pirater kjøper mest musikk

En fersk undersøkelse foretatt av handelshøyskolen BI viser det mange har trodd lenge: At de som laster ned gratis musikk ulovlig fra nettet er de samme menneskene som kjøper mest musikk på lovlig vis.

– Dobbelt så mye betaling

Undersøkelsen dekker perioden fra mai til november i fjor, og sammenligner forbruksmønsteret i gruppa 15-20 år med hele befolkningen.

– Det er flere som benytter betalt nedlasting enn de som bruker gratis tjenester, både i hele befolkningen og i aldersgruppen 15-20 år. Det er over hundre prosent flere i aldersgruppen 15-20 år som benytter begge typer nedlasting enn i hele befolkningen. De yngste betaler derimot for nesten dobbelt så mange nedlastinger som antall ganger de laster ned gratis. Dette kan tyde på at flere og flere ønsker å betale for musikk som de finner på nettet, sier høyskolelektor Audun Molde ved BI.

– Går ut over salget

Også CD-salget ligger bedre an i piratgruppa enn hos de som bare skaffer seg musikk på lovlig vis. Men er er differansen svært liten.

Platebransjen kjøper ikke uten videre analysen fra BI.

–Det er én ting vi ikke kommer unna, og det er at forbruket av musikk øker, samtidig som omsetningen synker. Det kan ikke forklares på noen annen måte enn at den ulovlige nedlastingen går ut over det lovlige salget av musikk, sier Bjørn Rogstad i plateselskapet EMI til Aftenposten.no.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse