Her ligger forsøkspersonen klar til skanning av tankene.

Annonse


Her gjør de opptak av tanker

I framtida kan det tenkes at du slipper å vise gamle bilder og filmer når du skal forklare barna dine hvordan det var å være ung på 2010-tallet.

Tenk på noe hyggelig!

Kanskje stikker du bare hodet inn i en skanner, tenker på noe hyggelig du opplevde – og så blir den mentale «filmen» vist på skjermen.

Det mener forskere ved ATR Computational Neuroscience Laboratories i Kyoto.

Tankene på skjerm

I flere år har japanerne jobbet intenst med å gjøre «opptak» av aktiviteten i hjernen, slik at man kan få ut bilder som stemmer med det man faktisk tenker på.

Annonse


Like før jul i fjor fikk de et viktig gjennombrudd. Forskerne klarte å reprodusere enkle figurer på en skjerm – de samme figurene og formene forsøkspersonen hadde i hodet.

Holdt på siden 1920

Teknikken er i og for seg ikke ny. Den er en videreføring av elektroencefalografen (Se: Wikipedia – EEG), et instrument som registrerer elektronisk aktivitet i hjernen, og som var i bruk allerede på 1920-tallet.

Dagens utgave er naturlig nok langt mer avansert enn den som ble brukt i gamle dager. Og nå er forskerne nær ved å kunne oversette de kompliserte mønstrene av elektronisk aktivitet til noe som ligner virkelige bilder.

Drømmer neste

Ved hjelp av en spesialbygget MRI (Magnetic Resonance Imaging)-skanner klarer de japanske forskerne å gjengi lavoppløste bilder av deler av det forsøkspersonen tenker på.

Forskerne har godt håp om å kunne «ta opp» både drømmer og fantasier, i tillegg til konkrete, bevisste tanker.

Inn i hjernen

På sikt kan man kanskje tenke seg at de også kan gå andre veien – at drømmer og fantasier kan projisjeres inn i folks hjerner.

Dette åpner nye muligheter. Ikke minst for underholdningsbransjen, som en gang i framtidas kanskje kan lage virtuelle filmer i folks hjerner framfor å bruke millioner på å gjenskape fantasiverdener på skjermen og lerretet.

Kanskje vil også reiselivsbransjen kunne klare seg uten forurensende fly i framtida – akkurat som i den klassiske filmen Total Recall med Arnold Schwarzenegger.

I mellomtida kan du se hvordan forskerne jobber med saken i denne videoen:

Annonse