_MG_7158

Annonse


Robust fra Samsung

Samsungs Innov8 har riktignok vært i butikkene en stund, men siden vi mottok vårt testeksemplar nokså sent, kommer vi med omtalen først nå.

Vi har imidlertid ingen spesielt dårlig samvittighet – Innov8 er fortsatt en av de mest kapable mobiltelefonene på markedet, så lenge du ser bort fra trykkskjermsbaserte telefoner. Innenfor proffklassen med mer tradisjonell design er denne fortsatt en vinner.

Velkjent
_MG_7155Det interessante er at Innov8 er nesten en Nokia-telefon i forkledning. Både utseendemessig og funksjonalitetsmessig kan den virke som et finsk produkt, og for å gjøre forvekslingen komplett har Samsung benyttet seg av Symbian-operativsystem med S60-grensesnitt. Altså det samme som Nokia bruker på sine mer kraftige telefoner.

Dermed er brukeropplevelsen så godt som identisk med N96 og andre telefoner i denne klassen. Bare at Innov8 faktisk er enda fullere av funksjoner og muligheter.

Annonse


Førsteinntrykket av telefonen er positivt. Den er riktignok ganske stor rent fysisk, men det har aldri plaget oss nevneverdig (men det kan jo plage deg, så vi nevner det). Den føles likevel ikke spesielt tung, og det største plusset er at til tross for dominerende plastkonstruksjon er den robust og solid. Det er knapt noe knirking her, tastaturet sklir elegant opp, tastene føles gode og responsive. Vi kan ikke klage på byggekvaliteten.

Stilig og lett å bruke
Det er en rekke knapper og tilkoblinger rundt på enheten, vi finner selvsagt en kameraknapp, USB-inngang, hodetelefon-utgang (3.5 mm, ja) og volumknapper. Det som er mest interessant er imidlertid en egen bryter som skifter mellom video-opptak og stillbilder på kameraet, noe som er faktisk overraskende nyttig.

Tastaturet, som skyves ut fra undersiden, har også et par funksjonsknapper som aktiverer diverse snarveier. Selve tastene er helt flate, men samtidig store nok til at det er aldri noe trøbbel å treffe de riktige tallene eller bokstavene. Dermed byr ikke tastaturet på noen vanskeligheter hva meldingskriving angår. Den store bekreftelsestasten er for øvrig også berøringsfølsom, og du kan dra fingeren i forskjellige retninger for å bla deg gjennom menyene. Helt grei mulighet, som kan skrus av.

_MG_7160

Altså, som vi sa, det utvendige inntrykket er veldig positivt, dette er en telefon som kanskje ikke skiller seg dramatisk ut, men er godt designet, solid og funksjonell. Og for mange er jo dette mer enn nok.

Har det aller meste
Under panseret er telefonen like imponerende. Det mangler faktisk ingenting her, for å si det kort. Full støtte for alle trådløse muligheter er selvsagt, inkludert WLAN og super 3G. Bluetooth, FM-radio, GPS, full støtte for multimedia (også inkludert DivX-støtte), alt dette er det plass til. Men det er mer: Telefonen har hele 16 GB med minne innebygd, noe som er temmelig massivt. I tillegg til det er det støtte for SD-minnekort, noe som åpner for 16 GB til. Og da snakker vi virkelig kapabel minnekapasitet, det er rett og slett plass til tusenvis av bilder her, masse musikk og en god del film.

Bilder er spesielt noe Innov8 virkelig fokuserer på. Kameraet har 8 megapiksler, noe som begynner å bli rimelig standard på de mer kraftige mobiltelefoner, men som alle vet er det ikke alltid antallet megapiksler som teller. Det er derfor godt å oppdage at kvaliteten på fotoene vi har tatt er imponerende bra til å være en mobiltelefon. Spesielt utendørs er bildene kjempeskarpe og detaljerte, og faktisk blant de beste vi har sett i denne klassen telefoner. Ett minus er imidlertid at kameraet er kun utstyrt med vanlig fotolys, ikke ordentlig blits, og følgelig blir ikke innendørsbildene like gode. Med så godt kamera som Innov8 har, er dette faktisk et ganske negativt punkt.

Telefonen tar selvsagt også opp video, der er kvaliteten ganske ordinær, og når fremdeles ikke opp til dedikerte videokameraer. Men hyggelig at det går an altså. Ikke alle telefoner kan by på slike muligheter, tross alt…

_MG_7162

Elegant kamera
Kameraet har et par andre artige bruksmuligheter. For eksempel følger det med et program som lar deg knipse et bilde av et visittkort, og skanner inn teksten som da blir lagt inn i adresseboken. Riktignok leses ikke alle bokstavene eller tallene riktig hver gang (spesielt hvis visittkortet bruker en uvanlig font), men funksjonen er uansett ganske stilig – og de feltene som kommer opp feil kan jo redigeres.

Vi liker også at kameraet har et mekanisk linsedeksel som åpnes og lukkes når du aktiverer eller skrur av funksjonen. Det gjør at du aldri trenger å tenke på å beskytte linsen.

SE BILDER TATT MED TELEFONEN

Når det gjelder brukervennlighet er det ikke spesielt mye vi kan klage på. Samtidig skal det nevnes at vi er godt vant med S60-grensesnittet, og dermed føles Innov8 svært naturlig å bruke. Og det er vel den letteste anbefalingen å gi: Er du komfortabel med S60, er det bare å hoppe rett uti Innov8. Telefonens hovedskjerm viser en rekke av ikoner som fungerer som snarveier til diverse funksjoner (kart, meldinger, klokke, og så videre), og når du går inn i hovedmenyen får du opp et oversiktlig og elegant rutenett som fører til alle mulige valg og innstillinger. Men viktigst av alt: Telefonen er rask og responsiv.

Menyene er for øvrig blitt bitte litt redesignet visuelt, med stiliserte ikoner som passer godt med telefonens utseende ellers. Vi liker at produsenten ikke bare har kopiert Nokias grensesnitt direkte.

_MG_7163

Godt bilde
Selve skjermen er også fin, riktignok er oppløsningen på 240×320 piksler ikke verdens skarpeste, men likevel er alt stort og tydelig, det synes godt i sollys, og selv fremvisning av bilder og filmer er tilfresstillende her. Det skulle bare mangle, siden Samsung er såpass stolt av at telefonen støtter DivX rett ut av esken.

Det er svært mange små ting som bidrar til at Innov8 blir en enda mer komplett telefon. For eksempel at høyttalerne er overraskende bra. Eller at du kan lade den ved å plugge mobilen til PCen, noe som faktisk ikke alle telefoner kan. Batterikapasiteten er heller ikke til å klage på.

Et minus som vi oppdaget er at GPS-tilkoblingen kan være forbløffende treg. Det tok ofte evigheter før mobilen fant frem til satellitter, selv da vi stod midt i tjukkeste Oslo sentrum. Det er irriterende, siden potensialet er godt: Både Google Maps og Route 66-programvare følger nemlig med.

God totalpakke
Men totalt sett er dette en strålende mobilpakke. Innov8 er som sagt ikke nevneverdig nyskapende, den bare gjør det aller meste. Og den gjør det bra. Topp kamera, alle nødvendige nettfunksjoner, glimrende multimediastøtte, bra operativsystem, fint utseende og en masse tilleggsmuligheter gjør Innov8 til et anbefalt kjøp. Men det koster sitt: over 6.000 kroner uten abonnement er fremdeles mye penger, og det kan være en ide å bruke en slik sum på noe enda mer moderne, med trykkskjerm og det hele.

Annonse