Tyrkia har stengt tilgangen til YouTube gjentatte ganger. Med lite hell, ifølge en ny rapport.

Annonse


Youtube-videoer blokkert i Norge

For to dager siden ledet en krangel mellom Youtube og det britiske musikkselskapet PRS til at den Google-eide tjenesten blokkerte alle musikkvideoer fra selskapet for britiske brukere.

Sjokkerte brukere
Responsen fra både brukere og musikkselskapet var ikke nådige. Brukerne var frustrerte over redusert tilgang til videoer av favorittartistene sine, mens musikkselskapet mente Youtube hadde overdrevet og rett og slett misforstått hele situasjonen.

Som om ikke dette var nok viser det seg at blokkeringen ikke bare rammet engelske brukere, men hele kontinentet.

Blokkerte også nordmenn
– Youtube sentralt har stengt ned de fleste offisielle musikkvideoer i stort sett hele Europa. De skulle sperre av for britiske brukere, men ser ut til å ha tatt hele kontinentet, forteller Jan Henrik Ohme i Sony Music Norge til PC World.

Annonse


Krangelen mellom de to partene skal ha nådd kokepunktet da Youtube mente PRS krevde for mye vederlag når det gjelder avspilling av musikkvideoer gjennom offisielle kanaler. Gjennom slike kanaler pleier ofte både lyd- og bildekvalitetet være langt høyere, noe PRS mente de fortjente mer penger for. Youtube var åpenbart ikke enige.

YouTube må fortsatt rydde opp dersom noen legger ut noe de ikke har lov til. Men de trenger ikke lenger drive forhåndssensur.
(Ill.: Google/YouTube)

Bruce Springsteen er borte
Ved et enkelt søk på Youtube nå etter for eksempel artisten Bruce Springsteen kan man se at en rekke videoer er utilgjengelige for norske brukere også.

PRS-sjefen Steve Porter kom raskt med en uttalelse etter at blokkeringen var et faktum, og er ikke imponert over Youtubes oppførsel:

– Vi var sjokkerte og skuffet da vi fikk beskjed om Googles drastiske handlinger. Vi mener de bare straffer britiske brukere og artistene som vi beskytter og representerer, skriver Porter i en pressemelding.

Slik får du tilgang til blokkerte videoer
Men frykt ei, håpet er ikke ute. Med litt url-triksing går det fortsatt an å komme seg forbi sperren, og fortsette å se videoene på nesten samme måte som før.

Tar du for eksempel url-en til sangen Brilliand Disguise av Bruce Springsten (http://www.youtube.com/watch?v=Fx0E6EbpSn0) og bytter ut /watch?v= med /v/ slik at du får adressen (http://www.youtube.com/v/Fx0E6EbpSn0) vil videoen dukke opp igjen.

En annen metode er å bruke Google Translate som en form for proxyserver, hvor du limer inn den opprinnelige url-en inn i oversettelsesfeltet, og trykker så på “oversett”. Dermed blir du sendt til Youtube-siden, forhåpentligvis med en fungerende video.

Oppdatert: Som det har blitt kommentert i kommentarfeltet under ser det ut som Youtube har blokkert /v/-metoden nevnt tidligere. Alt som dukker opp når man prøver det nå er en feilmelding med at siden ikke finnes. Dermed ser det ut til at man må ty til litt mer klønete metoder, som for eksempel proxy-tjenesten Hotspot Shield.

Kilde:
Ars Technica
PC World
VG