«Lovlige» rusmidler selges åpent over Internett - til politiets fortvilelse.

Annonse


Kjøper narko lovlig på nett

Det som ikke uttrykkelig er forbudt, er lov. Dette faktum benytter nå en ny generasjon nettbaserte narko-pushere seg av.

Erstatninger for LSD og heroin

De færreste – og det inkluderer også politiet – har hørt om Salvia dvinorum eller Kratom,

Disse to substansene er fullt lovlige, i hvert fall i deler av USA – ett av landene i verden med strengest narko-lovgiving (og – det må sies – noe i nærheten av verdens høyeste utbredelse av narkotika).

Salvia er et LSD-lignende hallusinogen. Mens Kratom i følge «markedsføringen» er en erstatning for heroin som langt overgår metadon.

Annonse


Ulike lover

Begge hører til i en gruppe som på folkemunne blir kalt etno-botaniske stoffer. med andre ord dreier det seg om planter som finnes i naturen, og som i århundrer har blitt brukt av folkegrupper der de vokser.

I likhet med det etnisk-afrikanske nytelsesmiddelet khat er slikt vanskelig å forby. Norsk politi prøver, mens for eksempel deres britiske kolleger ikke har lovhjemmel til å beslage stoffet og straffeforfølge selgerne.

Fornøyde «kunder»

Det samme tvisynet råder i USA. Politiet og justismyndighetene har nå begynt interessere seg for fenomenet, som får stadig stæørre utbredelse. Samtidig innser de at de ikke kan lage et generelt forbud mot botaniske substanser solgt over nett. Uansett om selgerne med eller uten grunnlag i virkeligheten lover rusvirkning.

En rekke nettsteder i USA tilbyr nå både de to nevnte stoffene og en rekke andre. Og kundene – som både er notoriske rusmisbrukere og folk som er ute etter å sette en ekstra piff på helga av og til – skal være fornøyde.

Du kan dø av det!

Den mørke baksiden har likevel begynt å vise seg-. Å eksperimentere med slike stoffer kan bokstavelig talt være livsfarlig. De første etno-botaniske dødsfallene har begynt å dukke opp på statistikkene.

Flere nordmenn skal i følge en Aftenposten-artikkel fra november i fjor være blant kjøperne.

Forbudt i Norge

I Norge er det forbudt å importere reseptbelagte legemidler. Denne regelen gjør at de omtalte stoffene er straffbare å kjøpe og besitte her i landet, på tross av at de ikke er nevnt i Felleskatalogen for legemidler her i landet.

I USA varierer imidlertid reglene fra delstat til delstat. Mens det i New York vil være like forbudt som i Norge å bestille slikt via nettet, er det fullt lovlig i Texas.

Kilde:
PC World/Yahoo Tech