Gumblar-ormen sprer seg via nettsteder og gir deg en noe spesiell Google-opplevelse...

Annonse


– Conficker er en tikkende bombe

Hittil er ni millioner maskiner infisert – blant dem maskinene til Helse Vest i Norge. Nå frykter ekspertene at de som står bak den farlige Conficker-ormen har en hemmelig plan som snart skal settes ut i livet.

– Får tilgang til millioner av PCer

– Det er skremmende å tenke på hvor omfattende kontroll de som står bak kan ha over alle disse maskinene. De kan få tilgang til millioner av maskiner med fulle administratorrettigheter, sier Mikko Hypponen i det finske sikkerhetsselskapet F-Secure til BBC.

Hypponen mener at det muligens er et godt tegn at bakmennene, som trolig er russere, tilsynelatende ikke har foretatt seg noe ennå. Men det kan også tenkes at de venter på det rette øyeblikket.

– Andre kan få «nøkkel»

– Du har også et scenario der noen andre kan klare å finne ut hvordan de aktiverer ormen. Det er en skremmende tanke, sier Hypponen.

Hensikten med ormen er med andre ord helt ukjent, og ekspertene kan bare gjette hva som vil skje i dagene framover. Dersom noen sitter «bak spakene», kan de raskt gjøre stor ugagn på datanettverk over hele verden.

Russisk mafia bak?

Etter alt å dømme ligger det kriminelle hensikter bak spredningen, og mistankene går denne gangen som så ofte ellers til russisk mafiavirksomhet.

Microsofts siste oppdatering beskytter effektivt mot ormen, så lenge den blir forsøkt implementert fra nettet.

Kommer den derimot via en USB-minnepinne eller ekstern harddisk, er det vanskeligere å gardere seg mot den. Microsoft anbefaler derfor at man i tillegg bruker oppdatert antivirusprogramvare.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse