Slik så den aller første datamusen ut, laget av Dr. Douglas Engelbart.

Annonse


Musa fyller 40

Av Emil Holst
Datamusa finnes i dag i alle varianter. Både med og uten tråd – og til og med i stein. Men den er faktisk ikke noe nytt fenomen. Allerede for 40 år siden ble den første prototypen presentert.

Fest i California

I 1963 arbeidet norsk/svenskamerikaneren Douglas Engelbart med et datasystem han kalte oN-Line. Dette ble seinere til det vi i dag kjenner som ei datamus. Musen ble bygd og tatt i bruk 1968.

I dag, 40 år etterpå, skal det feires på samme sted i California. Mange av dem som var den gangen skal være med på festen.

Demo fra 1968

9. desember 1968 ble den aller første datamusa bygd av Bill English og demonstrert av Douglas Engelbart på Fall Joint Computer Conference (FJCC).

Annonse


Du finner en video som viser demoen HER.

Musen hadde to hjul på undersiden som oversatte bevegelsene til X og Y-aksen på skjermen. Den var lagd av tre, og hadde hadde en liten rød knapp på oversiden. Musen, som på mange måter kunne minne om en Lego-kloss, hjalp Engelbart å demonstrere hvordan tekstfiler kunne klippes, kopieres og limes inn.

– Totalt hypnotisert

En mann ved navn Jeff Rulifson ble med i gruppen Doug Engelbart hadde stiftet: Stanford Research Institute (SRI), etter å ha sett den karismatiske ingeniøren tale på et FJCC møte i 1965. De to skulle senere utvikle datamusa sammen.

– Jeg møtte Doug og ble totalt hypnotisert. Jeg skjønte hva han var ute etter og ble helt lamslått av ideene hans, Sier Dr Rulifson til BBC.

Ideen var at brukeren skulle kunne styre eller påvirke systemet, både maskinvare og dataprogrammer, med sin egen kropp. Noe som var helt ukjent på 1960-tallet.

Annonse