Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Italia_flagg (Ill.: italian-flag.org)

– Nettet forbudt i Italia

Først gikk bloggene – og nå resten.

I Italia sier den såkalte «stampa clandestina»-loven at alle publikasjoner skal forhåndsgodkjennes av regjeringen før de starter opp.

Må godkjennes

Det gjelder faktisk også nettpublikasjoner. Det er nok at du har en logo på toppen – så kvalifiserer du som avis – og dermed også som gjenstand for fo0rhåndsgodkjenning.

Bloggerne kunne inntil mai i år fritt ytre seg, uten å spørre myndighetene først. Men i våres ble det også slutt.

Blogger rammet

En blogger ved navn Carlo Ruta fant det for godt å skrive noen sannhetens ord om forbindelsen mellom mafiaen og det politiske etablissementet i Italia. Dette følsomme temaet i italiensk sammenheng kostet ham retten til å publisere på nettet.

I 2001 ble den allerede strenge loven endret, for å tilpasse seg nett-virkeligeheten. Det skjedde ikke ved å tilpasse loven til nettet, men tvert om ved å skjerpe loven slik at nettet ble lagt inn under det samme strenge regimet som papiravisene.

– Betyr totalforbud

Nå påpeker politikeren Giuseppe Giulietti i di Valori-partiet i den italenske nasjonalforsanmlingen at all nettpulisering de facto omfattes av loven.

Giulietti, som varmt forsvarte lovendringen i 2001, mener oppsiktsvekkende nok at det eneste logiske nå er å forby hele den italienske delen av nettet.

I fullt alvor skriver han til landets justisminister:

I henhold til dagens logikk betyr dette at nesten hele det italienske Internett i sitt vesen må sies å være ulovlig – noe som står i totoal kontrast til de demokratiske reglene .

Giulletti innser med andre ord at det er loven det er noe feil med, ikke nettet…

Stikkord: internett, ord, skriver