Hopp til navigasjon Hopp til innhold
iphoneopera

Opera-krangel i App Store

Bryter nettleseren mot Apples regler?

App Store-krangelen i forige uke kan se ut til å skyldes en feilsitering.

Feilsitert
Det hele begynte med en artikkel i New York Times forige uke, da journalisten Saul Hansell skrev om Operas mobile nettleser.

Det kom frem i artikkelen at Opera hadde gjort klar en mobil nettleser til Apples iPhone, men Apple nektet å distribuere den fordi den var i direkte konkurranse med deres nettleser Safari.

Har ikke prøvd enda
Sitatet journalisten skrev var imidlertid ikke et direkte sitat, men en egen tolkning av det som ble sagt. Journalisten skrev at Apple hadde nektet nettleseren adgang, men virkeligheten var en helt annen.

Nå forteller nettstedet Daring Fireball at Opera aldri har prøvd å få nettleseren distribuert via App Store, og Apple har dermed aldri nektet den adgang.

I tillegg er det viktig å legge merke til at det er Opera Mini som skal ha en iPhone-klar versjon ferdigstilt, og ikke Opera Mobile. Forskjellen ligger i at Opera Mini ikke er en fullverdig nettleser, i motsetning til storebroren Opera Mobile.

Ikke en fullverdig nettleser
Da man søker på nettsteder gjennom Opera Mini går all informasjon gjennom en proxyserver hos Opera, som behandler all data. Nettsidene blir komprimert til et pdf-lignende format kalt OBML (Opera Binary Markup Language), som man kan lese på telefonen. Denne prosessen gjør at mange opplever raskere nettsurfing og mindre arbeid for mobiltelefonen.

Ettersom det ikke er en fullverdig nettleser bør den dermed ikke vurderes som en direkte konkurrent mot iPhones innebygde Safari, som prosesserer all informasjon direkte på telefonen.

Ingen garanti
Skulle Opera Mini allikevel ta turen til App Store er det imidlertid ingen garanti for at den kommer igjennom Apples rigide kontroll. Mange programmer har prøvd og feilet, ofte med uforklarlige begrunnelser fra Apple.

Kilde:
Daring Fireball

Stikkord: app store, Apple, konkurranse, Mobil, mobile, nettleser, new york times, opera, programmer