Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Ansiktsgjenkjenning blir stadig vanligere. Nå vil Interpol sentralisere informasjonen. (Ill.: e-archives.ky.gov)

Internasjonalt fjes-register

Nytt forslag fra Interpol.

Ansiktsgjenkjenning blir stadig mer vanlig på verdens flyplasser – i tillegg til fingeravtrykk og såkalte biometriske pass.

Nå vil den internasjonale politiorganisasjonen Interpol at data bra disse systemene skal samles i en en enkelt database.

Dette vil gjøre det lettere for Interpol å stoppe forbrytere som prøver å passere grenser til land som er medlem av organisasjonen.

Samtidig gjør en slik database det vanskeligere å reise på stjålne eller forfalskede dokumenter.

Mark Branchflower i Interpols fingeravtrykkavsnitt vil at data fra biometriske pass og fingeravtrykkterminaler skal linkes opp mot den nye ansiktsdatabasen. På den måten kan man skaffe seg et kontrollsystem som med stor sikkerhet kan fastslå en persons identitet.

– Ansiktsgjenkjenning er et steg vi kan ta ganske raskt, siden det allerede er i bruk i et stort antall land. Vi har svært mye data, men de finnes dessverre i poster vi i dag ikke kan søke i, sier Branchflower til den britiske avisa The Guardian.

Ikke overraskende har borgerrettsorganisasjoner protestert mot planene, som de mener er ytterligere et steg i retning av Storebror-samfunnet.

Stikkord: data, overvåking, sikkerhet, the guardian