Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Rasende på Skype

– Driver angiveri i stor stil.

Kinesere som vet at de er i myndighetenes søkelys har i mange år unngått den kinesiske versjonen av IP-telefonisystemet Skype.

Kjempedatabase

Nå har den uavhengige, kanadiske forskningsorganisasjonen Citizen Lab funnet klare bevis på at de gjør klokt i det.

Organisasjonen hevder de har funnet bevis på at det finnes et gigantisk overvåkingssystem som filtrerer all trafikk som går gjennom Skype. Det gjelder både telefonsamtaler og tekstmeldinger via Skypes chatteklient.

Citizen Lab hevder de har funnet over 150 000 lagrede meldinger og samtaler som inneholder ord som «Tibet», «demokrati» og «Falun Gong».

– Alvorlig slag for troverdigheten

– Dette er et alvorlig slag for Skypes troverdighet, selv om Skype-sjefene bagatelliserer det, sier Internett-ekspert Rebecca MacKinnon ved universitetet i Hong Kong til nyhetsbyrået Reuters.

Hun mener at Skypes lefling med myndighetene er rent angiveri, og sier vi aldri vil få vite hvem som har havnet i fengsel og fått livene sine ødelagt på grunn av overvåkingen.

– Unnskyld!

Skypes lokale samarbeidspartner TOM Online Inc ba torsdag i forrige uke om unnskyldning for at det overvåker brukerne, men hevder at de ikke har noe valg. Dessuten påpeker de at bare samtaler der en eller flere av partene i samtalen bruker den kinesiske programvaren blir overvåket.

Saken blir imidlertid ikke mindre alvorlig etter at selskapet i tillegg innrømmet at også brukerkontoene er tilgjengelige for myndighetene.

Kilder:
BBC
Reuters

Stikkord: hong kong, kina, ord, sensur, skype